Kreativne radionice mogu biti jako dobar način za upoznavanje novih ljudi, učenja novih vještina, za pomicanje vlastitih granica te izlaska iz komfor zone. Imamo nekoliko umjetničkih koje će vam pomoći izraziti se

Ako želite naučiti nešto novo, imate već neko vrijeme određen hobi ili biste htjeli usavršiti svoje vještine, dajte priliku ovim zanimljivim radionicama koje počinju uskoro, a možete se brže-bolje prijaviti.

Filmski dokumentarizam

Kinoklub Zagreb prima prijave za naprednu radionicu autorskog dokumentarnog filma. Radionica autorskog dokumentarnog filma namijenjena je naprednim polaznicima i autorima koji će kroz deset termina tokom travnja i svibnja 2022. godine razraditi, pripremiti i samostalno realizirati kratki dokumentarni film, istražujući kroz niz nametnutih kreativnih izazova temu s kojom su se prethodno prijavili. Naglasak je na kreativnom promišljanju onoga ispred kamere te upotrebi filmskih izražajnih sredstava na nesvakidašnji, eksperimentalan način.

Ova radionica ima dva voditelja, nagrađivane filmaše Sunčicu Anu Veldić i Zorka Sirotića koji će svojim moderiranjem i mentoriranjem svakog pojedinog projekta izazivati autore da pronađu svoj autorski glas i prošire ustaljene granice filmskog promišljanja i očekivanja. Dinamika radionice od polaznika traži predznanje snimanja i montaže te će isti imati prednost u selekciji. Voditelji će odabrati maksimalno 6 polaznika. Za prijavu na radionicu potrebno je mailom poslati kratku biografiju, motivaciju ili ideju za film koji planiraju realizirati te link na svoj prethodni filmski rad. Rok za prijavu je 1. travnja, a detalje pronađite ovdje.

Filmski dokumentarizam, plakat

Digitalno prikupljanje čitateljskih dojmova

“Kad se prisjetimo svojih omiljenih knjiga, zašto često možemo prizvati u pamćenje samo emotivne dojmove, ali ne i detalje radnje? Zašto smo skloni zaboraviti točno ime autora, ali možemo precizno rekonstruirati izgled naslovnice? I zašto možda znamo koga je ubio Raskolnjikov, ali ne kako je roman završio?” Ovo su neka od pitanja koja zanimaju istraživače grupe PoKUS koji u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost provode projekt “Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici”, posvećen istraživanju svakodnevnih čitateljskih navika i pamćenja o književnosti. Cilj istraživačkog projekta pod vodstvom dr. sc. Lovre Škopljanca je na uzorku od 1.000 neprofesionalnih čitatelja istražiti dojmove, navike i pamćenje hrvatske čitateljske populacije.

U sklopu projekta, u suradnji s britanskim Open Universityjem, grupa PoKUS organizira interaktivnu radionicu o digitalnom prikupljanju čitateljskih dojmova, namijenjenu svima koje zanimaju ista ili slična pitanja. Open University je proveo sličan europski projekt READ-IT u sklopu čega je razvijena i digitalna pričalica (chat bot) za prikupljanje dojmova o književnosti. U britansko-hrvatskoj suradnji nastala je i lokalna inačica pričalice.

Na radionici će se obrazložiti detalji navedenih istraživanja, predstavit će se domaća pričalica, a posjetitelji će je na licu mjesta moći isprobati i komentirati. Također će moći postaviti druga pitanja o projektima ili se prijaviti za sudjelovanje u istraživanju.

Radionica o digitalnom prikupljanju čitateljskih dojmova održava se u srijedu, 30. ožujka u 14:30 sati u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Radionica će biti na engleskom jeziku, dostupna i uživo i preko internetske platforme Microsoft Teams, te je besplatna i otvorena studentima i svim ostalim zainteresiranim građanima. Ostali detalji o projektu PoKUS mogu se pronaći ovdje.

Online radionice iz dramske, likovne i literarne umjetnosti

U tijeku su prijave na besplatne online radionice iz likovne, dramske i literarne umjetnosti namijenjene mlađima od 25 godina te starijima od 54 godine. U sklopu projekta MojaScena online održavaju se besplatne online radionice iz likovne, dramske i literarne umjetnosti. Radionice su namijenjene mlađima od 25 godina te starijima od 54 godine. Cilj projekta je povećati društvenu uključenost ciljanih skupina kroz interaktivne online radionice te im omogućiti stjecanje kreativnih znanja i vještina iz likovne, dramske i literarne umjetnosti.

Prijaviti se možete klikom na prijavnicu, a traju do 31. ožujka. Svi detalji ovdje!

Radionica kinematografije i režije

Otvorene su prijave na Radionicu kinematografije i režije pod vodstvom istaknutog njemačkog snimatelja i redatelja Freda Kelemena. Polaznici Radionice učit će kako u klupskim produkcijskim uvjetima mogu kreirati dojmljivu filmsku sliku i stvoriti osebujnu atmosferu za različite sinematične situacije, te o kreativnom odnosu i ulogama redatelja i snimatelja. Kroz radionicu je planiran intenzivan praktični rad s rezultatima koji će naknadno biti i javno prezentirani.

Radionica će se održavati u popodnevnim i večernjim satima od 11. travnja do 16. travnja 2022. u prostorijama Kino kluba Split. Detaljan raspored radionice i uvjeti dogovorit će se s odabranim polaznicima. Broj polaznika je ograničen, a selekciju će vršiti mentor na osnovu prijave i motivacijskog pisma. Prijavu je moguće podnijeti putem online obrasca do 5. travnja, koji je ovdje. Kotizacija je 200 kn, a za sudionike slabijeg materijalnog stanja moguća je besplatna participacija.

Palunkov Online Bootcamp plakat

Palunkov Online Bootcamp za osobe do 25 godina

Palunkov Online Bootcamp nova je scenaristička radionica namijenjena mladima od 15 do 25 godina koja će se realizirati od 4. do 14. travnja 2022. godine online u sklopu programa Hrvatski filmski savez Online. Cilj radionice je napisati, snimiti te montirati film – i to sve u samo deset dana. Radionica se održava pod vodstvom scenaristice Irene Krčelić i redateljice Dalije Dozet koje o istoj kažu: Cilj je da bez puno filozofiranja testiraš ideju za kratak film koja te opsjeda, ispišeš je i snimiš u radnoj verziji. Sebi za probu, ne za publiku!

Počinje se tako da će se za inspiraciju pogledati par kratkih filmova koji se mogu lako snimiti u kućnim uvjetima. Onda ćete osmisliti priču (svatko svoju!), pa način kako film snimiti sami (ili uz pomoć prijatelja), zatim grubo smontirati te zajedno pogledati, pa procijeniti kako ste zadovoljni i što bi moglo bolje. Tijekom deset radioničkih dana, sve polaznike očekuju ovi koraci:

1) Što čini dovoljno dobru ideju za kratak film
2) Moram li baš pisati sinopsis?
3) Što jednostavnija priča, to bolji scenarij
4) Užitak čitaće probe
5) Priprema snimanja je alfa i omega svega
6) Snimanje sa i bez stresa
7) Što kad je pregled materijala gori od pregleda kod zubara
8) Montaža nije smak svijeta
9) Prvo zajedničko gledanje – zlatni rudnik ideja
10) Druga verzija scenarija je uvijek bolja od prve!
Za sudjelovanje na Bootcampu prethodno filmsko iskustvo nije potrebno. Ulaz je besplatan, a prijave se vrše ovdje.

Foto: Alfonso Reyes/Unsplash