Od 22. do 26. siječnja 2024. godine u Karlovcu će se održati jubilarni 50. ZILIK (Zimska likovna kolonija) u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” (nekadašnji Dom za djecu “Vladimir Nazor” Karlovac) u suradnji s brojnim likovnim umjetnicima koje je selektirala izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol.Od 22. do 26. siječnja 2024. godine u Karlovcu će se održati jubilarni 50. ZILIK (Zimska likovna kolonija) u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” (nekadašnji Dom za djecu “Vladimir Nazor” Karlovac) u suradnji s brojnim likovnim umjetnicima koje je selektirala izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol.

U Hrvatskoj postoji jako puno likovnih kolonija, no što razlikuje ZILIK od ostalih kolonija?

ZILIK (Zimska likovna kolonija) jedna je od najdugovječnijih, ali i najposebnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj, jer je osnovana s iznimno plemenitom svrhom – za i zbog djece bez adekvatne roditeljske skrbi tj. za štićenike Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” u Karlovcu. Od 1974. godine iz potrebe pružanja topline i pažnje djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ZILIK otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za lijepo te omogućuje inspirativne trenutke druženja djece i umjetnika. Čak je i ugledni povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i muzealac Vladimir Maleković istaknuo kako je “ZILIK jedina kolonija u nas koja ima program i svrhu”.

Zimska likovna kolonija
Sonja Švec Španjol

Tema jubilarnog 50. ZILIK-a je “prijateljstvo”

Povodom jubilarne obljetnice organizatori su pripremili pregršt zanimljivih i raznolikih sadržaja, aktivnosti i događanja kojima će obilježiti i proslaviti punih 50 godina postojanja ZILIK-a. Ove godine tradicionalno će se održati Veliki ZILIK na kojem će sudjelovati ukupno 13 umjetnica i umjetnika odabranih putem javnog natječaja za sudjelovanje. Veliki ZILIK je opet poprimio međunarodni karakter te će na njemu sudjelovati umjetnice i umjetnici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije. U pripremi je i Mali ZILIK na kojem će pet akademskih umjetnica i umjetnika održati raznolike i kreativne likovne radionice za djecu iz Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” te djecu iz škola i domova iz cijele Hrvatske koji redovno svake godine dolaze na ZILIK.

Uz Mali i Veliki ZILIK organizatori su pripremili i iznenađenje za mališane, ali i sve zainteresirane posjetitelje. Naime, naš najpoznatiji meteorolog Zoran Vakula i najpoznatiji hrvatski karikaturist Nik Titanik održat će promociju serije meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče”. Kruna svih kulturno-umjetničkih događanja u sklopu 50. ZILIK-a je svakako velika izložba iz fundusa pod nazivom “ZILIK – 50 godina” na kojoj će predstaviti 150 radova 100 umjetnica i umjetnika koji su sudjelovali na ZILIK-u u proteklih 50 godina. Izložba je retrospektivnog karaktera i sadrži raspon djela od onih nastalih davne 1974. godine na 1. ZILIK-u pa sve do recentnih radova nastalih na prošlogodišnjem 49. ZILIK-u.

Tema jubilarnog 50. ZILIK-a je “prijateljstvo”, jer je ono glavna i neraskidiva nit poveznica koja doslovce od samih početaka ZILIK-a do danas objedinjuje i povezuje djecu, umjetnike, zaposlenike Centra i sve dobre duše koje posjete ZILIK.

Zimska likovna kolonija

50. ZILIK – Veliki ZILIK

Na Velikom ZILIK-u će sudjelovati dugogodišnji prijatelji umjetnici Zoran Durbić, Nedeljko Tintor, Milivoj Svoboda, Biserka Lovnički, Ljubica Leš i Miroslav Krnić, tradicionalno će se održati i Dan karlovačkih umjetnika koji je, kao što mu samo ime kaže, posvećen karlovačkim umjetnicima, a putem javnog natječaja izabrano je i 13 umjetnika i umjetnica iz cijele Hrvatske i regije (Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Sjeverna Makedonija), a to su: Siniša Reberski, Morana Varović Čekolj, Boris Cikač, Iva Starac, Maja Reberski, Emina Perla, Nataša Vuković (HR), Nataša Vuković (BiH-SRB), Ljupka Erg, Tanja Ličina, Vesna Davidovič, Natalia Berezina, Stefan Ančevski. Sve odabrane umjetnice i umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom, a mnogi imaju i bogato pedagoško iskustvo. Uz nove sudionike, neki umjetnici su već ranije sudjelovali na ZILIK-u te se odlučili ponovno prijaviti.

50. ZILIK – Mali ZILIK

50. ZILIK počinje u ponedjeljak 22. siječnja 2024. i to Malim ZILIK-om koji se otvara u 10 sati radionicom nadrealističkih likovno-literarnih igara “Događa se uspješno za mnoge primjere” akademske slikarice Jelene Sokić. Na radionici će djeca kroz grupni rad iskusiti automatizirano crtanje te naučiti što je to sinkronicitet. U utorak 23. siječnja će akademski kipar Vice Glibota održati radionicu pod nazivom “Odiseja u svemiru 2024.” na kojoj će djeca osmisliti i izraditi pozdravnu poruku u obliku minijaturne prostorne instalacije. Pozdravna poruka bit će sastavljena od elemenata koji simbolički prikazuju i predstavljaju našu civilizaciju i planet Zemlju vanzemaljskom životu i na taj način će djeca naučiti kako svoju poruku sažeti u jednostavan znak. Srijeda 24. siječnja rezervirana je za akademsku kiparicu Luciju Marin koja je pripremila dvije različite radionice. Jutarnja radionica pod nazivom “Šareni topli džemper” obuhvaćat će grupni rad u sklopu kojeg će djeca prvo istraživati plohu, boju i vrste linija, a potom kreirati vlastiti šareni topli džemper u tehnici kolaža. Na poslijepodnevnoj radionici pod nazivom “Unutarnji pejzaži” djeca će nakon uvodne meditacije apstrahirano slikati svoje osjećaje mrljama i linijama u tehnici akvarela nakon čega će automatskim pisanjem zapisivati svoje misli u formi pjesme istražujući pritom vlastiti unutarnji svijet. U četvrtak 25. siječnja dolazi magistrica primijenjene umjetnosti Nevena Živić koja će s djecom izvesti radionicu “Čarobna nit”. U uvodnom dijelu polaznici će pokušati pronaći odgovor što je za njih sreća i koje je boje sreća, a potom će izrezivati oblike od filca koje će lijepiti na platno i tako stvarati taktilno-tekstilne kompozicije. Završni korak sastojat će se od izrade crteža jednostavnim ručnim vezom preko cijele kompozicije. Mali ZILIK zatvara se radionicom akademskog kipara Ivana Midžića koji je za petak 26. siječnja pripremio radionicu “Dizajniraj vlastiti EkoPametniTelefon i Ekomobitel” na kojoj će polaznici osmisliti vlastiti dizajn pametnog telefona ili mobitela, a podloge će biti drvene pločice.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10-12 sati i od 15-17 sati izuzev petka 26. siječnja kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer navečer u 19:30 sati obilježava se kraj ovogodišnjeg ZILIK-a otvorenjem izložbe radova nastalih na 50. Velikom i Malom ZILIK-u.

50. ZILIK

50. ZILIK – promocija meteoslikovnica “Vremenaste priče”, gosti-autori: Zoran Vakula i Nik Titanik

U četvrtak 25. siječnja 2024. u 11:15 sati u dvorani gdje se održavaju likovne radionice Malog ZILIK-a u sklopu Centra za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” u goste dolaze najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula i najpoznatiji hrvatski karikaturist Nik Titanik! Ovaj dvojac predstavit će zajednički projekt meteoslikovnica pod nazivom “Vremenaste priče”. Zoran Vakula piše, a Nik Titanik crta. I to za djecu. Primarno za stariju vrtićku skupinu i niže razrede osnovne škole, ali poneku zanimljivost pronalaze i stariji. Zoran Vakula i Nik Titanik do sada su pripremili već šest slikovnica na temu meteorologije: “Vjetropirastu”, “Oblačastu”, “Sunčastu”, “Pahuljastu”, “Kapljičastu” i “Munjastu”. Na temelju njih postoje i igraju čak tri kazališne predstave! I na tome ne staju, nego pripremaju još toliko meteoslikovnica. Vjerojatno i više. Pritom svaka slikovnica nije samo slikopriča, nego u njoj osim teksta i ilustracija ima i premetaljki, rebusa i ispunjavaljke, kao i stranice za bojanje.

Sve do sada objavljene meteoslikovnice, Zoran Vakula i Nik Titanik predstavit će u sklopu 50. ZILIK-a, a nakon promocije zainteresirani će moći kupiti meteoslikovnice po prigodnoj cijeni i uz autograme autora! Cilj meteoslikovnica je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

50. ZILIK

Velika izložba iz fundusa povodom 50. obljetnice: ZILIK – 50 godina

Jubilarni 50. ZILIK svečano se otvara velikom izložbom iz fundusa “ZILIK – 50 godina” u ponedjeljak 22. siječnja 2024. u 20 sati u Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu. Kustosica izložbe je diplomirana povjesničarka umjetnosti, muzeologinja, nezavisna kustosica i izbornica ZILIK-a Sonja Švec Španjol. Na izložbi retrospektivnog karaktera bit će predstavljeno 150 radova iz fundusa ZILIK-a ukupno stotinu umjetnica i umjetnika koji su sudjelovali na ZILIK-u. Izložba će obuhvaćati najranija djela nastala već na 1. ZILIK-u davne 1974. godine pa sve do recentnih djela nastalih na prošlogodišnjem 49. ZILIK-u. Na izložbi će biti zastupljeni i radovi najeminentnijih hrvatskih umjetnika i umjetnica XX. i XXI. stoljeća koji su ujedno bili i sudionici, donatori i vjerni prijatelji ZILIK-a kao što su Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Petar Grgec, Mijo Kovačić, Nives Kavurić-Kurtović, Dubravka Babić, Marija Braut, Ivo Šebalj, Zlatko Prica, Miroslav Šutej, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Vasilije Josip Jordan, Mersad Berber, Josip Diminić, Ivica Antolčić, Kosta Angeli Radovani, Predrag Goll, Ratko Petrić, Branka Uzur, Jadranka Fatur, Ljerka Njerš, Đuro Seder, Zlatko Keser, Zlatko Kauzlatić Atač.

Izložba ostaje otvorena do 29. veljače 2024. i može se pogledati u radno vrijeme Galerije “Vjekoslav Karas” u Karlovcu.

Foto: Privatna arhiva