U novoj kolumni upoznajemo vas s vrlo plemenitim projektom “Dom je tamo gdje je solidarnost” koji je pokrenuo Svjetski savez mladih Jugoistočna Europa.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg beskućnici sudjeluju u umjetničkim sadržajima poput likovnih radionica, te uz vodstvo stručnjaka – akademskih umjetnika – i sami postaju stvaraoci i sudionici u umjetničkom izražavanju. Cilj ovog projekta jest resocijalizacija beskućnika, ali i poticanje umjetničkog stvaralaštva koje stvara osobno bogatstvo kreativnosti kod pojedinca. Glavna volonterka projekta je diplomirana mlada glazbenica Lucija Petrač, koja uz pomoć ostalih članova organizacije osmišljava i organizira umjetničke radionice. U projekt se uključila i Humanitarna udruga Fajter, na čelu s Miletom Mrvaljem, koji također pomaže u organizaciji i realizaciji umjetničkih radionica.

 

Do sada je organizirano nekoliko radionica na kojima su se beskućnici okušali u oslikavanju ogledalca, čaša, pisanju pjesama, izradi glinenih predmeta, te sudjelovali na slikarskoj radionici održanoj u Likovnom centru Grada Zagreba. Radionice su vodile akademske umjetnice Ivana Vulić i Melita Omeragić, mladi pjesnik i član Društva hrvatskih književnika Luka Tripalo, te amaterska umjetnica Tea Jurinčić.

 

Plodonosne rezultate ovog kreativnog i inspirativnog projekta u sklopu kojeg je do sada održano deset radionica posjetitelji će moći razgledati, ali i kupiti na izložbi “Dom je tamo gdje je solidarnost” koja se otvara u petak 18. listopada 2019. u 19 sati u prostoru Napretkovog kulturnog centra u Bogovićevoj ulici br.1. Sva prikupljena sredstva s humanitarne izložbe namijenjena su beskućnicima Humanitarne udruge Fajter. Pozivamo vas da odvojite vrijeme, te svojim dolaskom i kupnjom podržite ovaj humanitarni događaj!