Priznanje – Slobodan Butir

Muško-ženski odnosi su bez sumnje jedna od najkompleksnijih i najintrigantnijih tema koja inspirira umjetnike u svim područjima umjetničkih izričaja – od glazbe i književnosti, preko plesa, filma i kazališta pa sve do likovnih umjetnosti. Koliko je tema muško-ženskih odnosa i dan danas inspirativna i aktualna potvrđuje i činjenica kako je ovogodišnja međunarodna izložba karikatura upravo s temom muško-ženskih odnosa zaprimila rekordan broj prijava!

Priznanje – Julian Pena-Pai
Priznanje – Istvan Kelemen (Mađarska)
Pawel Kuczynski (Poljska)
Miroslava Raković (Srbija)
Priznanje – Sergei Semendyaev

U organizaciji Hrvatskog društva karikaturista 24. međunarodna izložba karikatura posvećena je temi muško-ženskih odnosa sagledanih iz svih mogućih uglova koje karikaturisti mogu zamisliti te slobodno interpretirati u vlastitom izričaju. Na natječaj je pristiglo rekordnih 1007 radova od ukupno 420 karikaturista iz 60 zemalja svijeta. Kao i većina svjetskih festivala karikature tako i hrvatski festival ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature među pristiglim radovima. Ove godine je i žiri imao međunarodni karakter pa je predsjednik Ocjenjivačkog suda bio najnagrađivaniji svjetski karikaturist s preko 300 osvojenih nagrada na međunarodnim festivalima karikature gospodin Mikhail Zlatkovsky iz Rusije. Uz njega, radove su žirirali povjesničar umjetnosti Frano Dulibić, karikaturistice Marina Braović Hajdarović i Tisja Kljaković Braić te karikaturist Srećko Puntarić.  

1. nagrada Luka Lagator (Crna Gora)

                      

Izložba nije privukla samo veliki broj izlagača, već i pozamašan broj posjetitelja koji su pohrlili u Galeriju Klovićevi dvori na svečano otvorenje u srijedu 8. svibnja 2019.. U službenom dijelu predsjednik Hrvatskog društva karikaturista Davor Trgovčević istaknuo je ovogodišnje laureate: Luka Lagator iz Crne Gore dobitnik je 1. nagrade, Miroslava Raković iz Srbije osvojila je 2. nagradu, dok je 3. nagrada otišla u ruke Pavela Kuczynskog iz Poljske. Dodijeljena su i posebna priznanja autorima: Slobodan Butir (Hrvatska), Istvan Kelemin (Mađarska), Mojmir Mihatov (Hrvatska), Julijan Pena-Pai (Rumunjska), Sergei Semendyaev (Ukrajina).

Na izložbi je predstavljeno oko devedeset najkvalitetnijih radova, a najbrojniji su autori iz  Hrvatske, Turske, Irana, Srbije, Kine, Rusije, Rumunjske i Ukrajine. Izložbu prati i kvalitetan katalog na 96 stranica.

Ovu zanimljivu, raznoliku i sadržajno bogatu izložbu stignete pogledati još samo do 19. svibnja 2019. stoga požurite! Ulaz je besplatan.