Prvi tekst u novoj godini posvetili smo najavi izložbe jedinstvenog hrvatskog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta koja se otvara ovaj petak 7. veljače s početkom u 19 sati u Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu.

Biografija Vladimira Dodiga Trokuta već na prvu govori kako je riječ o nevjerojatno svestranoj, ali i slojevitoj i kompleksnoj ličnosti. Osim što je djelovao kao likovni umjetnik, Trokut je bio šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, povjesnik, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, tvorac mnogobrojnih muzejskih projekata i proizvodnih poligona – tvornica-muzeja; te osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja. Nakon Trokutove smrti 2018. godine, mnogi mediji su pisali o njegovom značaju i doprinosu u području likovne umjetnosti, ali i muzeologije. Naime, kako se navodi na stranici Anti-muzeja, Trokut je začetnik varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac je novih muzeoloških i umjetničkih praksi u svjetskim razmjerima, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji kao što su već ranije spomenuti pojam Anti-muzeja, ali i Black-it-arta, Black out-arta, Blask no-arta i industrijske arheologije.

Na izložbi u Galeriji Matice hrvatske posjetitelji će moći razgledati ukupno 25 radova Vladimira Dodiga Trokuta nastalih od 70tih godina XX. stoljeća pa sve do djela nastalih u posljednjoj godini autorova života. Organizator izložbe je Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture, dok kustos izložbe Nikola Albaneže u predgovoru ističe kako je izložba O cvijeću i krilatim stvorenjima  “mali presjek tek jednog dijela kreativnih raspona Vladimira Dodiga Trokuta, odnosno svojevrstan poziv na upoznavanje i otkrivanje njegove “ne-umjetnosti” te istraživanje i predstavljanje tog začudnog svijeta autora, koji je uvijek bio u svestranoj opoziciji prema etabliranoj umjetničkoj sceni”. Kako biste pobliže upoznali ovog osebujnog umjetnika koji je sam sebe nazivao anarhistom, na izložbi ćete moći pogledati i dokumentarni film Vladimire Spindler Prijateljstvo s Trokutom.

Vjerujemo da je ovaj kratki uvod u iznimnu ličnost hrvatske kulture dovoljno intrigantan da vas ponuka da dođete na otvorenje izložbe u petak 7. veljače u 19 sati u Galeriju Matice hrvatske.