U danima kada nije lako pronaći pozitivu, postoje načini kako ju možete unijeti u svoj život.

Siječanj je definitivno najdepresivniji mjesec u godini, a u ovoj godini i najteži jer smo u jeku pandemije koja u svijetu tek dobiva svoj treći val. U Hrvatskoj se pak nazire svjetlo na kraju tunela i nada u proljeće i ljeto koji dolaze, no ti dani su još daleko ispred nas. Evo kako si pomoći s malim stvarima i promijeniti tok misli koji je možda trenutno negativan.

O našoj strukturi osobnosti ovisi kako ćemo se snaći u izazovnim situacijama i nositi s njima. Tako da ukoliko se osjećate da se ne pomičete unaprijed, nemate volje za život ili živite u strahu, svakako potražite pomoć stručnjaka. U zapadnom svijetu odlazak psihoterapeutu je jednak odlasku zubaru. Vrijeme je da mentalnom zdravlju i mi kao društvo napokon pristupimo na taj način.

Koliko ulažete u druženja?

To što su nam trenutno uskraćene zabave, koncerti, odlazak u restorane i kafiće, ne znači da morate zaboraviti na prijatelje. Život teče dalje, samo u jednom drugom obliku i pristupite mu  na taj način. Zovite prijatelje na video call, organizirajte zoom druženja, dogovorite izlet svaki vikend u prirodi na nekom drugom mjestu. Ima načina kako održati socijalni kontakt u ovim težim vremenima na odgovoran način. To je užasno važno za dobivanje podrške, shvaćanje da svi prolaze i osjećaju se isto poput vas, a i osnažit će vaša prijateljstva.

Kako se opuštate?

Možda vam se čini da vas sam rad od kuće opušta, ali to je daleko od istine. Ako se odmičete od kompjutera u kasnim popodnevnim ili večernjim satima, a onda prebacujete ispred televizora. Budite li se i idete spavati s mobitelom u ruci, to će vas samo učiniti nesretnijima. Mnogi od nas ne znaju se opuštati uopće i zato se nemojte sramiti napraviti plan za isto. Je li to meditacija, šetnja, čitanje, tjelovježba. Nužno je da izdvojite vrijeme za isto.

Promijeniti tok misli

U ovome će vam pomoći jedna bilježnica. Zapisivanje misli jako je oslobađajuće i stavit će vas u perspektivu. U trenucima kad vam je najteže stavite na papir kako se osjećate, a zatim napišite koja je realna situacija iza tih osjećaja. Tipa – Bojim se što će biti u budućnosti, hoću li ostati bez posla ili morati tražiti novi stan. Odgovor – realno, snaći ću se, uletit će neko rješenje, imam obitelj i prijatelje, i dobre ljude koji su spremni pomoći. Sve će biti u redu.

Foto: Unsplash