Ovogodišnji Međunarodni dan žena bit će obilježen prosvjednim akcijama, tribinama te radionicama. Donosimo pregled događanja po gradovima

ZAGREB

Noćni marš – 8. mart Feminizam i gotovo

I ove godine Feministički kolektiv fAKTIV poziva sve zainteresirane na Noćni marš. Okupljanje je u 18 sati na Trgu žrtava fašizma.

Kad? Petak, 8. ožujka u 18h

Gdje?  Trg žrtava fašizma

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli fAKTIV (@feministicki_kolektiv_faktiv)

 

Self – love booty vase radionica

Morra Ceramics najavljuvila je radionicu posvećenu ženskoj solidarnosti i kreativnosti. Naime, na radionici u Zagrebu, koja će se održati na standardnoj adresi (Horvaćanska cesta 21), sudionice će imati priliku kreirati unikatne vaze koje simboliziraju osnaživanje žena i odbacivanje društvenih očekivanja povezanih s izgledom. Ove vaze, osim što će biti fora, unikata dodatak interijeru – svakodnevno će podsjećati na povijesnu i trenutnu borbu žena za ravnopravnost.

Kad? Subota, 9. ožujka u 12h

Gdje? Horvaćanska cesta 21

VINKOVCI

„One su tu“ izložba

Nacionalna izložba ONE SU TU predstavlja inovativni kulturno-umjetnički projekt koji se provodi od 2020. godine sa snažnim ciljem promicanja vidljivosti i raznolikosti ženskog umjetničkog stvaralaštva. Projekt je osmišljen i provodi se vodstvom projektnog tima, kojeg čine akademska kiparica Ana Čolaković uz suradnju vizualne umjetnice Ive Muškić. Projekt se bavi istraživanjem i prikazivanjem suvremenih umjetnica koje svojim djelovanjem prepoznatljivo oblikuju i utječu na umjetničku scenu.

Program izložbe temelji se na javnom natječaju koji je otvoren za sve umjetnice koje djeluju na području Republike Hrvatske. Žiri čine stalne članice – voditeljica projekta, Ana Čolaković i stručna suradnica, Iva Muškić dok se treća članica, koja istovremeno piše predgovor, mijenja svake godine. Pridružena članica žirija donosi novu perspektivu i doprinosi očuvanju svježine u odabiru umjetnica za izložbu. Ove godine pridružena članica žirija i autorica predgovora je Iva-Matija Bitanga, izv. prof. art. Kreativna sloboda i pravo odabira medija, stila i teme za svoje radove ističu se kao važni elementi. Umjetnice istražuju široki spektar umjetničkog izraza kroz različite medije, uključujući crteže, slike, skulpture, grafike, fotografije, videozapise i instalacije te nude raznolike estetske, konceptualne i teorijske pristupe, odražavajući kolektivna i individualna iskustva. Spajaju različite perspektive i stilove, miješaju tradicionalno i suvremeno kroz različite medije propitujući koncept stvaralaštva i potičući višesmjerni dijalog. Umjetnička djela postavljaju pitanja, kritiziraju i reflektiraju aktualne teme, potičući introspekciju. Uz Nagradu žirija dodjeljuje se i Nagrada publike, čime se stvara dinamično okruženje gdje publika aktivno sudjeluje u interpretaciji i valorizaciji umjetničkih radova.

Kad? Petak 8. ožujka, u 18 sati

Gdje? Duga ul. 18 A

RIJEKA

Noćni marš Rijeka – Feminizam  i gotovo

U Rijeci se održava noćni marš za slobodu žena. Okupljanje je na Kontu, 8.3. U 18 sati, i hoda se do Jadranskog trga.

Kad? Petak, 8. ožujka u 18h

Gdje?  Rijeka

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli udruga pariter (@udruga_pariter)

OSIJEK

Ž𝑒𝑛𝑎 𝑠 𝑔𝑙𝑎𝑠𝑜𝑚: Noćni marš

Noćnim maršom u Osijeku se obilježava Međunarodni dan Žena. Nakon povorke slijedi i after party u  Barcelona Pubu.

Kad? Petak, 8. ožujka u 18h

Gdje?  Trg Ante Starčevića

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Noćni Marš Osijek (@nocnimars.osijek)

ŠIBENIK

Noćni marš

Noćni marš povodom dana žena organizira se i u Šibeniku u petak s početkom u 18 sati. Marširanjem se želi postići pravedno društvo koje adekvatno adresira neravnopravan položaj žena u kući, na radnom mjestu, u bolnici, u politici, u trgovini, u školi, u vrtiću, u sportu.

Kad? Petak, 8. ožujka u 18h

Gdje? Trg Poljana

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Šibenska Udruga Mladih (@sibenska.udruga.mladih)

PULA

Dan žena (petak – 8.3.2024.) – Art and Wine

Stvorite svoje umjetničko djelo u dobrom društvu. Uživajte u opuštajućem iskustvu slikanja akrilnim bojama na slikarskom platnu uz vrhunsko lokalno vino. Događanje traje 2 sata i uključuje stručno vodstvo umjetnika i 2 čaše vina, a rad nastao na eventu ostaje vam kao uspomena.

Kad? Petak, 8. ožujka u 19h

Gdje?  Zagrebačka 5, Pula

SPLIT

Tjedan posvećen ženama: panel rasprava „Dan žena iz današnje perspektive“

Ovo je prilika za promišljanje o značaju obilježavanja Dana Žena u suvremenom kontekstu te za razgovor o aktualnim temama i izazovima s kojima se žene susreću danas. Sudjeluju Mirjana Kučer, pravnica i izvršna koordinatorica udruge Domine, sociologinja Petra Sinovčić i aktivistica Maja Krstić. U glazbenom dijelu večeri sudjelovat će ženski vokalni sastav Faganel.

Kad? Četvrtak, 7. ožujka u 17h

Gdje? Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Marš za prava žena

Noćnim maršom diže se glas za mir, za jednakost, ravnopravnost i slobodu, a protiv društvene nepravde i brutalnih kršenja ženskih ljudskih prava. Ove godine navršava se dvadeset godina od kada su članice udruge Domine prvi put na Rivi i u Marmontovoj ulici obilježile Dan žena dijeljenjem letaka koji su pozivali na slavljenje 8. ožujka kao Međunarodnog dana žena.

Kad? Petak, 8. ožujka u 18h

Gdje? Trg Gaje Bulata ispred HNK Split

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Udruga ‘Domine’ : (@udrugadomine)

Tjedan posvećen ženama: „Prioriteti ženskog zdravlja“

Očekuje vas korisnih informacija i savjeta stručnjaka iz područja neurologije i ginekologije. Pridružite se kako biste istražili važne aspekte ženskog zdravlja i razvili svijest o preventivi i brizi za vlastito zdravlje.

Sudjeluju:

  • Ivanka Dodig, dr. med., specijalist neurologije „Rizik moždanog udara kod žena“
  • Maja Žanić, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva „Mali vodič kroz kontracepciju (od puberteta do menopauze)“
  • Vinka Pleško, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva „Što kad PAPA test nije uredan, je li sram vrjedniji od vašeg života?

Kad? Petak, 8. ožujka u 17h

Gdje? Gradska knjižnica Marka Marulića Split

Slikanje uz vino povodom Dana žena

Za sudjelovanje vam nije potrebno ništa osim dobre volje, pozitivne energije i želje da se opustite i upoznate nove ljude. Uz čašu vrhunskog vina naučite osnove slikanja, a Vera Sinovčić će vam pomoći u kreaciji vašeg remek djela. Sudjelovanje je besplatno, ali je potrebno prijaviti se do četvrtka 07.03. na mail split@sdp.hr.

Kad? Petak, 8. ožujka u 18h

Gdje? briig boutique hotel

 SLASTIČARNICA: Proslavite Dan žena na radionici čokoladnih mousse tortica

Čokoladni mousse elegantan je i neodoljiv desert koji potječe iz francuske kuhinje, a sama riječ na francuskom znači “pjena”, što opisuje lagani i pjenasti karakter ove slastice. Na ovoj hands on radionici za ljubitelje slastica, pripremat će se biskvit, čokoladni mousse i glazura kako bi dobili slatke zalogaje kojima ćete oduševiti svoje goste, a i odlična je prilika da se uz dobro društvo i kreativno druženje zasladite za Dan žena.

Cijena tečaja je 70 eura, a uključuje kuhanje s profesionalnim pastry chefovima u Kuharskoj akademiji, namirnice, piće, svu potrebnu opremu, recepture i konzumacije svih jela po završetku radionice.

Kad? Petak, 8. ožujka u 17h

Gdje? Skmer Acmer

GRUPA UZAJAMNE PODRŠKE 

Grupa uzajamne podrške starim i novim članovima Udruge za promicanje mentalnog zdravlja Feniks Split svaki petak pruža priliku za iskreno druženje gdje možemo slobodno biti ono što jesmo, bez etikete, srama ili osude.

Grupe uzajamne podrške su otvorena besplatna druženja namijenjena osobama sa mentalnim poteškoćama, iskustvima izmijenjenih stanja svijesti, sa ili bez postavljene dijagnoze ili iskustva psihijatrijske hospitalizacije. Zamišljene su kao prostor psihosocijalnog osnaživanja kroz iskren razgovor, zajedništvo i uzajamnu ljudsku podršku u procesu oporavka.

Kad? Petak, 8. ožujka u 19h

Gdje? Multimedijalni kulturni centar

PRELOG

DAN ŽENA: Art&wine

Povodom Dana žena u Prelogu se organizira posebna Art&Wine radionica koja će razveseliti sve dame, a na kojoj ćete uz pijuckanje vrhunskog vina moći izraziti svoju kreativnost. Početak radionice je u 19 sati, a u cijenu radionice (25€)  je uključeno:

  • Platno, kistove i ostale potrebne materijale
  • 0,2L vina po izboru
  • Grickalice za uživanje
  • Oslikano platno kao uspomenu i poseban poklon koji nosiš sa sobom kući

Kad? Petak, 8. ožujka u 19h

Gdje? Glavna 68, Prelog

Foto: Profimedia.hr, Pexels