Ovogodišnji Međunarodni dan žena bit će obilježen prosvjednim akcijama, tribinama te radionicama. Donosimo pregled događanja po gradovima

Diljem Hrvatske

Ženijalni dani

Ženijalni dani osmi put za redom slave snagu i moć žena s četiri nagrađivana filma koji će se prikazivati u 25 kina diljem Hrvatske. U programu su nagrađivana ostvarenja o snažnim ženama i izazovima s kojima se susreću u današnjem društvu. Obiteljska drama Mala mama nagrađivane francuske redateljice, feminističke ikone Céline Sciamme svojevrsna je bajka o osmogodišnjoj Nelly koja nakon gubitka voljene bake odlazi s roditeljima u majčin dom iz djetinjstva.

U programu je i dokumentarac Kuća male zvijezde Slađane Lučić, “duboko motivirajuća priča u kojoj osobni rast ima centralnu poziciju”, obavijen sportskim usponima i padovima žene koja je uspjela u mnogočemu većem od samog sporta i koja danas pozitivno utječe na zajednicu u kojoj živi.

Prikazat će se i nagrađivani francuski animirani film Calamity koji, u pomalo stripovskom stilu, govori o legendarnoj i svojeglavoj mladoj ženi Marthi “Calamity” Jane.

U sklopu Mjeseca Frankofonije, tu je i romantična drama Ljubavne afere Emmanuela Moureta, u čijem je središtu trudna žena koja nakon što joj muž mora otići s odmora upoznaje rođaka i s njime dijeli sve intimnije priče o prošlim i sadašnjim ljubavnim pričama.

Sve detalje o ulaznicama te kinima u kojima se filmovi prikazuju potražite ovdje.

Mala mama, scena iz filma

“Slavimo žene u sklopu Potprograma MEDIA” – uživo i online

U tjednu od 8. do 13. ožujka, Deskovi Kreativne Europe – Uredi MEDIA u Hrvatskoj, Austriji, Grčkoj, Italiji (Torino), Njemačkoj (Hamburg) i Portugalu organiziraju događanje Slavimo žene u sklopu Potprograma MEDIA u skladu s prioritetima Programa Kreativna Europa 2021. – 2027.

Događanje počinje 8. ožujka u 12 sati s predstavljanjem dostupnih inicijativa programa usavršavanja s fokusom na žene u AV industriji pod nazivom „Što je tu za mene?“. Sudjeluju Helene Granqvist (WIFTI), Jenni Koski (EWA), Judith Klein (Series Women/EPI), Biljana Tutorov (Circle – Women Doc Accelerator), Nitza Wilon (The Writer’s Lab +40) i Esther Krausz (ProPro).

Sljedećeg dana, 9. ožujka u 12 sati, u sklopu panel-diskusije pod nazivom “Žene 360º” šest sudionica podijelit će svoje uspješne filmske priče koje je podržao Potprogram MEDIA, kao i na koji način možemo dodatno osnažiti rodnu ravnopravnost u europskoj AV industriji: Dubravka Turić (redateljica / scenaristica / montažerka iz Hrvatske), Maite Woköck (producentica / korisnica poziva inovativni alati i poslovna rješenja iz Njemačke), Dafni Bechtsi (izvršna direktorica CINOBO-a iz Grčke), Lucia Milazzotto (direktorica prodaje i marketinga pri Cinecittà / bivša izvršna direktorica MIA marketa iz Italije), Christine A. Maier (snimateljica iz Austrije) i Joana Gusmao (koravnateljica Doclisboe / producentica iz Portugala).

Obje panel-diskusije moderirat će Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske.

Također, stu je i sudjelovanje nagrađivane redateljice Jasmile Žbanić, a koju 10. ožujka s početkom u 12 sati ugošćuju u razgovoru s Wendy Mitchell (novinarka / moderatorica i savjetnica festivala). Film Quo vadis, Aida? dobitnik je Europske filmske nagrade 2021. za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glumicu te je ove godine nominiran za Nagradu publike Lux.

O 11. do 13. ožujka DKE – Uredi MEDIA u suradnji s različitim online platformama ponudit će besplatne 48-satne projekcije filma “Quo vadis, Aida?” u sklopu svojih teritorija: Austrije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Italije, Njemačke i Portugala.

Zagreb

Noćni marš – 8. mart

Danas marš, sutra štrajk – parola je pod kojom ove godine fAktiv poziva da glasno i borbeno na ulicama proslavimo 8. mart. “8. mart naš je dan, dan koji su nam radnice predale u nasljeđe. Radnice koje su ustale protiv izrabljivanja, koje su se borile za pravo na rad i jednake plaće, koje su zahtijevale pravdu i socijalna prava. Radnice na čijim je leđima stasao pokret koji će jednog dana biti spreman zaustaviti i ovo naše društvo, društvo koje rad žena ne prepoznaje i nedovoljno vrednuje. Zapamtite: ako stanu žene, ako stanu radnice, stat će cijeli svijet!” fAktivke su nam više detalja o Noćnom maršu rekle u ovom intervjuu.

Monodrama Bukača

Povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka, u novoobnovljenoj dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, glumica Tea Šimić izvest će monodramu Bukača. Monodrama je nastala po istoimenoj knjizi Martine Mlinarević, kombinacija je dinamične govorne radnje s elementima scenskog pokreta i lutkarstva, koji su iskorišteni za stvaranje atmosfere i igranje nekoliko različitih likova. Bukača bez cenzure govori o turbulentnoj godini dana Martininog života, koja se uz borbu s teškom bolešću borila i s mržnjom sredine u kojoj je odrasla. Više detalja potražite ovdje.

Predavanje Kućne pomoćnice krajem 19. i početkom 20. stoljeća

Povodom obilježavanja Dana žena, Muzej grada Zagreba organizira predavanje dr. sc. Katarine Horvat Kućne pomoćnice krajem 19. i početkom 20. stoljeća u Zagrebu, u utorak, 8. ožujka 2022. u 18 sati. Predavanje će prikazati svakodnevicu i život malog čovjeka, u ovom slučaju kućnih sluškinja ili slugu, istraživanjem radnih, socijalnih, ekonomskih, zdravstvenih i drugih okolnosti života kućne posluge u Zagrebu u razdoblju kraja 19. i početka 20. stoljeća. Epidemiološke mjere i druge detalje potražite ovdje.

Rijeka

Noćni marš: Ni anke jena već!

Uz zagrebački marš, organizira se i riječki. “Osmi je mart dan sjećanja na izlazak žena na ulice prije više od sto godina. Žena koje su zahtijevale bolje životne uvjete. Žena koje su i nama u nasljeđe željele ostaviti sigurno društvo. Nenasilno društvo. Ravnopravno društvo. Više od čitavog stoljeća kasnije još smo ovdje, na ulicama, i poručujemo donositeljima odluka i institucijama: Ne želimo više živjeti u nasilju! Niti jedan ženski život se više ne smije ugasiti zbog nasilja! Zahtijevamo da se problem nasilja prema ženama i femicid shvate ozbiljno!
Ni anke jena već! Dosta nam je sistemskog nasilja! Zahtijevamo bolje radne uvjete koji će nam omogućiti sigurniju egzistenciju”, stoji u najavi, a detalje događanja možete potražiti ovdje.

Izložba Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete

Izložba Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete

Izložba Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete jedne od najznačajnijih hrvatskih umjetnica Andreje Kulunčić održava se u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Izložba, koju uz vizualnu umjetnicu Andreju Kulunčić kustoski potpisuju Irena Bekić i Anca Verona Mihuleț, dio je istoimenog umjetničko-istraživačkog projekta započetog 2019. godine. Suradnice na projektu su feministička antropologinja Renata Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić. Ovim projektom autorica Andreja Kulunčić reagira na činjenicu da su u dominantnom povijesnom narativu o političkom logoru Goli otok, kao i u javnom govoru o njemu, u potpunosti potisnute specifičnosti ženskog iskustva traume, pa čak i postojanje ženskog logora u kojemu je od 1950. do 1956. boravilo više od 850 žena osuđenih zbog povezivanja s Informbiroom. Detalje potražite ovdje.

Split

Ko vidi žene?! – Dan žena 2022

“Kako zbog situacije u svijetu, kako zbog epidemioloških mjera, ove godine povodom Dana žena iskažimo solidarnost sa ženama koje su podnijele najveći teret covid-a, ali i sa ženama Ukrajine i ostatka svijeta koje u ovim trenucima iz različitih razloga ne žive život koji zaslužuju”, kažu iz udruge Domine povodom najave nekoliko akcija. “Ove godine neka nam Dan žena bude prilika da izađemo na ulicu i iskažemo solidarnost sa svim ženama koje ne žive slobodu i mir te pružimo podršku u njihovom otporu prema sustavu ih ne uvažava i ne vidi.” Pod parolom #ŽeneSplitaZaSveŽeneSvita organizirali su niz aktivnosti, a 7. ožujka imaju akciju “Solidarno sa ženama“ – akcija podrške ženama Ukrajine i najava Dana žena, dok je 8. ožujka rezerviran za akciju solidarnosti ”Ko vidi žene?”, kada će se održati solidarna šetnja preko Marmontove do Banovine i spuštanje zastave “Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje”. Sve detalje potražite ovdje.

 

Foto: Udruga Domino