“Da bar…” trio jedno nam je od dražih otkrića. Ako ste ikada htjeli dati novu šansu onom komadu namještaja uz koji ste sentimentalno vezani, ali nikako vam se ne uklapa u prostor, “we know who you gonna call”

Upcycling  je održivi pokret kojem predviđamo dugu, svijetlu i jako lijepu budućnost. Kako bismo dali svoj doprinos da se održi, često smo u potrazi za pričama koje mu idu u prilog, a uz “Da bar…” biti dio održive priče je još primamljivije. Vanja Begović, Darija Vrtarić Jakoplić i Ksenija Koščak, tri su kreativke koje su svojim spretnim rukama u posljednjih godinu dana preko sto komada namještaja dale drugu šansu.

Prije
Poslije

Prije ove avanture, zajedno su radile deset godina i postale odlično uhodan tim, što se sada pokazalo svakako značajnim jer ovaj posao zahtijeva timski rad – gotovo jednako sudjeluju u svakom koraku. “Komunikacija s klijentima, uređivanje i pronalaženje određenog komada za klijenta koji bi im odgovarao dimenzijama i funkcijom u potpunosti, marketing, društvene mreže, fotografiranje, pripremni radovi, traženje nijansi, razrada samog dizajna i njegovo finaliziranje… Sve su to dijelovi koje unatoč jasnoj podjeli zadataka u određenoj situaciji rotiraju među nama. ”

Prije
Poslije

“Vanja i Ksenija obično rade pripremne radove i obnovu, dok Darija osmišljava finalni dizajn i bojama povezuje s interijerom kojem je komad namijenjen” kažu nam djevojke o svojim zaduženjima. 

Prije
Poslije

U posao su ušle jer ih je privlačila ideja o stvaranju unikatnih komada namještaja uz igru s tehnikama i stilovima ali da u isto vrijeme svakom komadu očuvaju autentičnost. No pravilo broj jedan bilo je koristiti stare komade namještaja od drva koji imaju kvalitetu i dugotrajnost.

Prije
Poslije

“Pronaći svakom komadu ono što bi mu najbolje pristajalo, a da pri tom ima potpis “Da bar…” to nam je svojevrsni cilj. Preuredile smo preko 100 komada, od čega su to komode, vitrine, stolove, stolce, ormare… Ma sve radimo. No najviše volimo raditi komode jer su u prostoru pravi statement piece.” kaže nam Ksenija.

Prije
Poslije

 

Prije
Poslije

Iako vrijeme restauracije ovisi od komada do komada, zbog njegove veličine i stanja u kojem se nalazi, proces je sličan. “Najduže traju pripremni radovi, rastavljanje, skidanje postojećeg sloja, zaglađivanje svih površina, stavljanje boje i sušenje nanesenih slojeva. Za neke je to 24h, a za neke sušenje od 48h. Poneki komadi iziskuju i do 6 slojeva premaza i za njihovu restauraciju potrebna su oko 3 tjedna. Manji zahvati mogu biti gotovi i u tjedan dana.” kaže nam ovaj umjetnički trio.

Prije
Poslije

Zato, ako imate kakav stari komad namještaja kojeg ste se htjeli riješiti i zamijeniti novim, mi predlažemo da ipak malo promislite, okrenete broj “Da bar…” cura i date svoj doprinos očuvanju prirode. Bar se uz “Da bar…” to čini kao najjednostavnija stvar na svijetu. Pratite ih na njihovom Instagram ili Facebook profilu.