“Celeste Barber: Fine, Thanks” je zabavan i duhovit Netflixov specijal slavne australske komičarke Celeste Barber. Specijal je režirala Catherine Vanderwolf i traje 59 minuta, taman. 

Celeste Barber: Fine, Thanks

Stand-up specijal počinje s Celeste Barber koja opisuje svoj odnos sa suprugom iz razdoblja lockdowna i kako je to konkretno uništilo njezine predodžbe o privatnosti i prostoru. Štoviše, već od prvog dijela priprema teren za šale koje vas tjeraju da se zapitate što se sprema za ostatak specijala. Iako stilom i motivima uopće ne podsjeća na materijal i komičarku Chelsea Handler, zbog ove postupne gradacije i uvođenja gledatelja u priču, odmah sam se sjetila njezinog stand-upa “Revolution”. Svaki originalan na svoj način, ali s tim postupnim uvlačenjem u priču i namjernim ostavljanjem prostora za zapitati se “što slijedi dalje?” i jedna i druga su napravile jako dobar posao.

Celeste zaranja duboko u osobne priče iz vlastitog života kako bi ilustrirala svoje stavove. Njezina komedija nije samo smiješna, već je i oblik suptilnog društvenog komentara koji tjera publiku da razmišlja protiv stajališta perfekcionizma. Ona se bavi temama kao što su apsurdnost noćnih događanja izazvanih alkoholom, odnosi između braće i sestara i primanja šale na svoj račun. Dapače i izvođenja šale na svoj račun. Još jedan istaknuti element nastupa je fizička razina komedije i njezina namjera da podijeli neugodne priče. Ona govori o svojim borbama s mentalnim zdravljem, svojim iskustvima kao majka te usponima i padovima svog braka. Štoviše, ovi trenuci iskrenosti i zabijanja šala na svoj račun dižu komičnu razinu ovog specijala na viši stupanj.

Jedan od najsmješnijih trenutaka u njezinom stand-upu događa se kada Celeste spomene dubokoumni savjet Jamie Lee Curtis za dug i trajan brak, koji dešifrira na sebi svojstven način. Cijeli segment izaziva smijeh i otvara mjesto urnebesnom nastavku. Njezin nastup je samouvjeren i njezin tajming je besprijekoran. Ona zna izgraditi napetost oko šale, koja pogađa točno tamo gdje je namjerena. Zbog njezinog samozatajnog humora i spremnosti da bude ranjiva na pozornici njena komedija više nalikuje razgovoru nego predstavi. Jedna od ključnih prednosti komedije Celeste Barber je njezina sposobnost da spoji humor i tragediju na način koji djeluje prirodno i ugodno.

Ne boji se uhvatiti u koštac s teškim temama, a njezina spremnost da podijeli vlastite borbe s određenim problemima čini njezinu komediju još bližom svima. Ako ste ljubitelji inteligentne i fizičke komedije koja izaziva vaše stereotipne pretpostavke i tjera vas na razmišljanje i smijeh u isto vrijeme, onda ovaj standup specijal svakako vrijedi pogledati. I ako pratite Celeste na Instagramu i njezin ste fan, onda zapravo znate što bi vas moglo dočekati.

Fotografije: Netflix