Stand-up komedija doživljava pravi procvat u posljednjih nekoliko godina, kako na lokalnoj, tako i na svjetskoj razini. Velika zasluga tome ide streaming gigantu Netflixu, koji nam redovito na naše male ekrane donosi ponajbolje iz ovog područja zabave.

Kroz proteklo desetljeće Netflix je investirao ne samo u postojeće show-ove, već i u originalnu produkciju specijala svjetski poznatih stand-up komičara, koji nam na ovaj način predstavljaju svoje ponajbolje nastupe, prepune ne samo šala, već i duhovite kritike društva i aktualnih zbivanja.

U nastavku vam donosimo pregled nekih od najboljih Netflixovih stand-up specijala dostupnih i u Hrvatskoj, uz koje se možete odmoriti i nasmijati, a pojedine društvene teme sagledati i iz drugog kuta.

Bo Burnham: Inside

Ovaj stand-up specijal po mnogima bez sumnje spada u jednu od ponajboljih Netflixovih epizoda ovoga žanra, a tome u prilog govori i ovogodišnja nagrada Emmy. Specijal spaja elemente komedije i mjuzikla, a Burnham je ovaj materijal kreirao i snimao u periodu neobične pandemijske godine koja je iza nas.

Trevor Noah: Afraid Of The Dark

Domaćin The Daily Showa, Trevor Noah, u svom stand-up specijalu se osvrće na vlastito životno iskustvo imigranta, budući da je rođen u Južnoafričkoj Republici, u braku Južnoafrikanke i Švicarca. Kroz sat vremena, svojim pričama kroz šalu i sarkazam komentira američku kulturu i beskompromisno se dotiče svih ozbiljnih tema, od međunarodnih odnosa do rasa, prezentirajući ih na svoj specifičan način.

Hasan Minhaj: Homecoming King

U svom prvom stand-up specijalu na Netflixu, objavljenom 2017. godine, Hasan Minhaj se također dotiče svog iskustva života u SAD-u kao dijete migranata te kroz duhovitu kritiku otvoreno progovara o ovom ozbiljnom problemu američke kulture i politike. Prepoznat ćete ga i kao jednog od suradnika na The Daily Showu, gdje je bio aktivan od 2014. do 2018. godine.

Wanda Sykes: Not Normal

Velika je vjerojatnost da ćete Wandu Sykes prepoznati kao glumicu u jednoj od popularnih TV serija ili filmova, a njen prepoznatljivi glas dao je poseban karakter i likovima u naslovima kao što su “BoJack Horseman”, “The Simpsons” i “Futurama”. No Sykes je prije svega nadasve talentirana komičarka, koja je prvo zamijećeno priznanje za svoj rad dobila kao autorica u “The Chris Rock Show”, za što je 1999. nagrađena i Emmy nagradom. U ovom specijalu originalno objavljenom 2019. godine, donosi nam zabavnu, ali i oštru kritiku svijeta, dotičući se tadašnje političke i kulturološke atmosfere iz svoje perspektive.

Marc Maron: End Times Fun

Marc Maron spada u generaciju komičara s početka 1990-ih, bio je čest gost Late Showa Davida Lettermana, dok se u showu Late Nigt with Conan O’Brien kao stand-up komičar pojavio više od 40 puta. U ovom specijalu, Maron kao izvrstan pripovjedač, govori o širokoj paleti tema – od povratka Krista, preko Marvelovog svijeta do apokalipse, ostavljajući svoju briljantnost za sam kraj nastupa.

 

Dave Chappelle: The Age Of Spin & Deep in the Heart of Texas

Niti jedan popis preporuke stand-up specijala ne bi bio potpun bez Davea Chappellea i njegovih komičarskih dragulja. Naslova “Dave Chappelle”, na Netflixu ćete pronaći ovu kolekciju dviju show epizoda – “The Age Of Spin” snimka je njegovog nastupa iz 2016. godine, nakon što se nakon deset godina vratio na pozornicu Los Angelesa te progovara o razlozima zašto je napustio komediju, ali i zašto se vratio, dok je “Deep in the Heart of Texas” snimka nastupa iz 2015. godine, u kojem progovara o svojoj obitelji i rasizmu.

Naslovna fotografija: Netflix