U malom, ali šarmantnom mjestu Bol na otoku Braču, smjestio se pravi gastronomski dragulj – restoran Boket78, čiji je vlasnik Danijel Čamber, iskusni ugostitelj s vizijom modernizacije tradicionalne dalmatinske atmosfere i kuhinje.

U suradnji s dizajnericom Moranom Stinčić i kiparom Igorom Lenardom, stvorili su jedinstveni ambijent – atrij restorana zadržava tradicionalnu mediteransku arhitekturu.

No, priča o Boket78 nije samo estetika. Restoran je smješten u kući iz 1903. koja je nekad pripadala obitelji Cvitanić. Ovo je mjesto gdje se poštuje prošlost, a ime “Boket” (brački za buket cvijeća) i brojka 78 (visina Vidove Gore) čine počast otoku Braču.

Što se tiče ponude, Boket78 donosi spoj urbanih trendova i tradicionalnih recepata. Dalmatinska jela dobivaju moderan dodir s vrhunskim sastojcima s otoka Brača. Posebno se ističe pašticada, koja se tradicionalno poslužuje s domaćim njokima, ali chef Marko Marinović ju je odlučio upariti s nevjerojatnim štrudelom od pršuta. Riba, ponosno lokalno ulovljena, igra ključnu ulogu na meniju.

Restoran se usudio zaigrati s tradicionalnom dalmatinskom kuhinjom, uvodeći goste u jedinstveno gastro iskustvo. Osim toga, Boket78 je nevjerojatno autentičan i topao prostor. Pri uređenju interijera vodilo se računa o očuvanju autentičnosti mjesta, kombinirajući kamene i drvene elemente na terasi. Plavo obojeni drveni stupovi podsjećaju na more koje okružuje otok, dok lampe u obliku kugle stvaraju dojam zvjezdanog neba.

Kada je riječ o tajni uspjeha, kao što nam je društvo restorana objasnilo, ključ leži u osluškivanju gostiju, poštovanju dalmatinske kuhinje i cjelovitom pristupu večeranju. Gosti, čini se, nisu mogli biti sretniji, što potvrđuju oduševljene recenzije.

Za one koji još nisu posjetili Boket78, očekuje ih vrhunska i ukusna kuhinja, bogata vinska karta te nezaboravno gastro iskustvo. Tijekom sezone, restoran priređuje različite tematske večeri, s posebnim naglaskom na vinske večeri. Ove večeri nude priliku da se istraže različite hrvatske vinarije uz vrhunska vina, usklađena s pažljivo odabranim slijedovima jela i uživanjem u glazbi uživo. S obzirom na sve ovo, nema sumnje da je Boket78 pravo gastronomsko blago otoka Brača koje vrijedi staviti na svoj ljetni wishlist.

Sada, nakon završetka ljetne sezone, vrata restorana Boket78 su privremeno zatvorena, no to nije razlog za tugovanje već za priželjkivanje idućeg ljeta. Sezonsko zatvaranje je neizbježan korak, ali samo privremeno stavljanje na “pause” čitavu priču koja će se, bez sumnje, nastaviti sljedeće godine. Trenutna tišina u prostoru restorana samo dodatno potiče znatiželju i uzbuđenje za ono što slijedi.

Dok se vrata odmaraju, iza kulisa će se vjerojatno događati planiranje novih kulinarskih iznenađenja i tematskih večeri koje će očarati goste sljedeće sezone. Tako da, iako je trenutno zatvoreno, Boket78 postaje poput dragocjenog blaga koje čeka svoj trenutak da zablista ponovno.

Foto: Boket 78