Zagreb je već prepoznat kao epicentar bogate kulturne i gastronomske scene, a ove ljetne sezone obogatio je svoju ponudu s još jednim biserom – restoranom Asuka.

Asuka je novi japanski restoran koji se smjestio u centru Zagreba. Otvoren u srpnju na adresi Opatovina 16, mogao bi zainteresirati sve ljubitelje japanske kuhinje, ali i sve koji vole isprobavati i upoznavati gastronomsku kulturu drugih zemalja. Razgovarali smo s menadžericom restorana, Evom Senko, koja nam je ispričala više o cijelom projektu.

“Ovo će zvučati prilično smiješno, ali naš glavni posao je najveći lanac irskih pubova na svijetu – Harat’s pub. Slučajno se europski ured naše tvrtke nalazi u Zagrebu i svi smo veliki poznavatelji japanske hrane. Početkom ove godine donijeli smo zajedničku odluku o otvaranju malog, udobnog japanskog restorana s doslovno 6 stolova, kao i mogućnošću da sjedimo oči u oči s kuharom za šankom. Još jedan faktor za otvaranje bila je činjenica da je prije 21 godinu u Sibiru otvoren prvi japanski restoran Kyoto. Bio je to jedan od prvih projekata naše tvrtke, koji cvjeta i danas”, govori mi Eva kako je počela priča s Asuka restoranom. 

Što se tiče lokacije, bio je to prirodan odabir. U istoj ulici nalazi se i već spomenuti Harat’s pub, glavni ured, a sada i restoran. Kako mi objašnjava Eva, tijekom godina su se jednostavno zaljubili u šarm starogradske jezgre, pa je odluka oko lokacije restorana bila jednostavna.

Taj tradicionalni šarm starog dijela Zagreba savršeno se uklapa u srž ideje koja leži u samom srcu Asuka restorana. Kako mi Eva pojašnjava, Asuka se trudi da što vjernije prenese i poštuje japansku tradiciju – kako kroz svoju kuhinju tako i kroz unutarnji ambijent.

Kada smo kod kuhinje, jelovnik restorana sastoji se od tradicionalnih japanskih specijaliteta, što znači da na meniju dominira riba, kao i delicije poput dimljene jegulje, kavijara od lososa i jakobovih kapica. 

“Na jelovniku ćete pronaći jela za svačiji ukus: za ljubitelje sirove ribe preporučamo sashimi i sushi; Za one koji više vole topla jela, preporučamo da kušaju našu tempuru, pečene dagnje ili naš bestseller Katsu Ju – jelo od svinjskog filea. Tu su i prepoznatljiva jela kuhara, a jedno od njih je salata Spicy Paku s lososom, kavijarom i mesom rakova. Svoj obrok možete upotpuniti kušanjem deserta glavnog kuhara Matcha Tiramisu”, objašnjava Eva.

Sada se opet vraćamo i na lokaciju restorana, koja je i zbog nabavke namirnica bila pun pogodak.

“Nalazimo se u srcu stare gradske jezgre, okruženi glavnim atrakcijama od kojih je jedna glavna tržnica Dolac. Upravo zahvaljujući tome imamo nevjerojatnu priliku svakodnevno kupovati svježu ribu i druge proizvode”, objašnjava Eva.

Što se tiče cijelog iskustva i atmosfere, čim uđete u restoran, uplovit ćete u japansku kulturu. Dočekuje vas konobarica u kimonu, koja će vas odvesti do stola i počastiti zelenim čajem. Vrijedno je obratiti pozornost na materijale koji se koriste u interijeru: prirodno drvo i neobrađeni kamen.

“Dizajn našeg restorana osmislio je japanski dizajner Shigeo Nakamura. Ovo nam nije prva suradnja, on je dizajnirao restoran Kyoto koji smo već spomenuli. Shigeo je uspio prenijeti pravu atmosferu malog restorana u unutrašnjosti Japana. Osobno nam je iz Tokija poslao neke detalje interijera”, dodala je Eva.

A da su uspješno uspjeli prenijeti atmosferu japanske kulture tvrde i gosti iz Japana i drugih azijskih zemalja koji su ovdje česti posjetitelji. 

“Prije nekoliko dana naš restoran posjetio je mladi kuhar i vlasnik restorana iz Japana. Ugodno se iznenadio kvalitetom sushija i rolica u našem restoranu te je istaknuo da se ne razlikuje od onoga što pripremaju kod njega doma. Dvostruko je zadovoljstvo dobiti visoke pohvale od nositelja japanske kulture. To znači da se krećemo u dobrom smjeru. Naš glavni cilj je pružiti našim gostima priliku da kušaju autentičnu tradicionalnu japansku kuhinju”, zaključila je Eva.

Asuka restoran možete popratiti na Instagramu, ili, još bolje, posjetiti na adresi Opatovina ulica 16 i doživjeti dašak kulture Japana u centru Zagreba.