James Cameron otkriva da možda neće režirati ‘Avatar 4’ i ‘5’ jer jednostavno traju predugo. Hoće li to utjecati na kvalitetu filma koji je promijenio pravila 3D-a?

James Cameron možda neće režirati Avatar 4 i 5, jer, kako objašnjava, proždiru mu sve vrijeme. Iako se vjerojatno pitate “ma gdje smo mi od tih nastavaka”, Avatar 2 tek očekujemo u prosincu, a treći nastavak je praktički već snimljen.

Redatelj James Cameron na "Seoul Digital Forumu 2010"
Redatelj James Cameron na “Seoul Digital Forumu 2010” raspravlja o budućnosti 3 D filma (Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images)

U novom intervjuu za Empire, redatelj Titanica (koji se, inače, također vraća u kina!) priznao je da je, s obzirom na to da snimanje znanstveno-fantastičnih filmova oduzima toliko vremena, razmišljao o tome da palicu preda drugom redatelju. “Ti filmovi su sami po sebi na neki način sveobuhvatni”, rekao je Cameron. “Imam i neke druge stvari koje razvijam, a koje su uzbudljive. Mislim da ću s vremenom – ne znam je li to nakon trećeg – poželjeti predati palicu redatelju kojem mogu povjeriti nastavak sage. A možda i neću, ne znam još.”

No, snima se već godinama, točnije, prvi nastavak bio je 2009. godine, a drugi i treći nastavak snimali su se od 2017. godine, nakon, naravno, izrade scenarija i sličnih “detaljčića”. Poput, eto, nove tehnologije. Naime, Cameron je čekao razvoj načina snimanja izvedbenih scena pod vodom, pothvat koji nikada prije nije postignut, što je dovelo do značajnih odgoda kako bi se ekipi omogućilo više vremena za rad na pisanju, predprodukciji i vizualnim efektima.

Avatar, scena iz filma
Film Avatar, koji govori o rasi humanoida koja ima vlastiti svijet koji nam je postao nevjerojatno blizak, postao je fenomen u svijetu kinematografije

U prijevodu, drugi nastavak, koji jedva čekamo, pod nazivom Avatar: The Way of Water, bit će objavljen u kinima kasnije ove godine. Većina Avatara 3 snimljena je zajedno s drugim filmom između 2017. i 2020., zajedno s nekim dijelovima četvrtog filma, a treći nastavak stiže tek 2026. godine. Jasno vam je sada zašto Cameron jednostavno nema vremena ako želi ikad išta drugo stvoriti? Naravno, to dovodi u pitanje kvalitetu produkcije jer – može li netko zaista zamijeniti Jamesa Camerona, koji je proglašen jednim od boljih redatelja otkad je filma? Takve usporedbe će se neminovno dogoditi i bit će zanimljivo pratiti situaciju. Nije prvi put da se obožavatelji ljute na neke detalje, a nekada kad se zamijeni i glavni glumac ili glavna glumica, nastavci serija ili filmova znaju potpuno izgubiti svoju draž ili propasti.

Kada tome pridodamo i činjenicu da svaki dan snimanja košta, a ovo traje već dobrih 13, ako računamo na čekanje nove tehnologije, može se reći i to da se Disneyu, koji financira nastavke, vijest da netko drugi režira film ne bi svidjela. Naprosto, rizik je prevelik.

Dok čekamo tu sagu, bliži se nastavak ove: u filmu Avatar: The Way of Water vratit će se originalni glumci Sam Worthington i Zoe Saldaña u franšizu, a među svježim avatarskim licima gledat ćemo i Kate Winslet, Ediea Falca, Michelle Yeoh i Vina Diesela. I spojler, Sigourney Weaver također će se vratiti u film Avatar 2, unatoč tome što je njezin lik umro u prvom nastavku. Mi ovaj nastavak jedva čekamo, a o tome što će biti kasnije ćemo kasnije i brinuti.

 

Foto: Mark Metcalfe/Getty Images