Palačinke su uvijek odlična ideja, a odnedavno smo se zaljubili u njihovu američku verziju i samo te radimo. Zato vam danas donosimo top pet recepata za američke palačinke koji su se smjestili na našoj listi omiljenih
Američke palačinke su mekanije, flufaste, prozračnije i deblje od naših, i zato nas uvijek zovu kad se imamo potrebu nečime zasladiti. Probali smo nekoliko recepata za američke palačinke ali ovih pet uvjerljivo vode. Barem je tako presudilo naše nepce. Inače, postoji posebna tava za američke palačinke, ali nije problem ako pečete na uobičajenoj. No tava namijenjena za američke svakako će vam olakšati posao, pogotovo zbog doziranja smjese.
Supermekane američke palačinke
Kako i ovaj naslov iznad insinuira, zasad nismo našli recept koji nam je dao mekše palačinke od ovih.
Sastojci
200g glatkog brašna
30g šećera
Vrećica praška za pecivo
prstohvat soli
240g mlijeka
2 jaja
60g maslaca
Priprema
- Suhe sastojke pomiješati zajedno i proći s njima kroz sito prije stavljanja u smjesu.
- Od bjelanjaka napraviti snijeg, a žumanjke pomiješati s mlijekom.
- Dodati prosijane suhe sastojke u mlijeko, kratko izmiksati. Nemojte previše tući smjesu jer će palačinke biti žilave.
- Otopiti maslac i dodati smjesi, promiješati. Zatim dodati snijeg i samo lagano umiješati u smjesu.
- Smjesa treba biti malo gušća nego kod običnih palačinki. Žlicom ili šefljicom oblikovati smjesu u krugove na tavi. Tave ne trebate prethodno nauljiti jer same palačinke sadrže dovoljno masaca tako da se neće priljepiti.
- Palačinku okrenite kada se na površini pojave veliki mjehuri. Ako vam se učini prije toga da su se prijepile, ne brinite, to samo znači da još nisu dovoljno pečene za okretanje.
Najjednostavniji recept za američke palačinke
Možda neće biti savršeno mekane i fluffy, ali je dobra opcija za ranojutarnje doručke. Pospite ih hranjivim borovnicama i voila!
Sastojci
200 g brašna
3 žličice ili pola vrećice praška za pecivo
50 g šećera
1/2 žličice soli
1 jaje
50 g rastopljenog maslaca
300 ml mlijeka
Priprema
- Staviti sve suhe sastojke u zdjelu – šećer, brašno, sol, prašak za pecivo. Promiješati. Dodati jaje, rastopljeni maslac i mlijeko.
- Pomiještati da dobijete jednu finu glatku smjesu bez grudica. Smjesa ne bi trebala biti niti previše gusta niti rijetka. Ostavite po strani nekoliko minuta dok vam se tava dobro zagrije.
- Zagrijati tavu za palačinke. Uzmite papirnati ubrus, namočite ga malo u ulje i samo pređite preko tave. Nikako ne smijete imat ulje koje pliva po tavi, već je dovoljno samo prijeći s njime kako se palačinke ne bi lijepile.
- Kad vidite mjehuriće po vrhu to je znak da ih okrenete. Peku se otprilike 3 minute na jednoj strani i kad ih okrenete, još 1-2 na drugoj strani i to na umjerenoj temperaturi. Pazite da ne zagore i da nije prejaka temperatura.
- Od ove smjese izađe oko 10 komada. Dobar tek!
Američke palačinke s bananama i cimetom
Osim što su super slasne, ovaj recept je i praktičan. Idealno za iskoristiti banane koje niste stigli pojesti, a poprimile su već smeđu nijansu.
Sastojci
2 velike ili 3 manje sasvim zrele banane (trebala bi biti smeđa kora)
5 dl brašna
2,5 dl mlijeka
2 velika jaja
1 žličica smeđeg šećera
1/2 žličica soli
1/2 žličica praška za pecivo
1/2 žličica sode bikarbone
1/2 žličica cimeta
1 žličica vanilin šećera
2 žličica otopljenog maslaca
par žličica ulja ili maslaca
Preljev javorov sirup
Priprema
- Staviti sve suhe sastojke u zdjelu – šećer, brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer.
- U drugu zdjelu staviti jaje, otopljeni maslac i mlijeko.
- Spojite suhe i mokre sastojke i dobro promiješajte da se sjedini.
- Bananama odstranite koru, izgnječite ih i dodajte u smjesu s jajima i brašnom, sve dobro promiješajte.
- U tavu u kojoj pečete palačinke dodajte malo ulja ili maslaca. Zagrijte je, ali ne prejako. Probajte za svaku palačinku po dvije žlice smjese i pržite na jako laganoj vatri dok se ne pojave mjehurići i onda okrenite na drugu stranu. Probajte dok ne vidite koja je idealna temperatura.
- Poslužite ih s javorovim sirupom i bilo kojim voćem.
Američke palačinke s Nutellom
Znamo da nije fer prema drugim namazima, ali mi smo refleksivno posegnuli za Nutellom. Svakako možete posegnuti i za alternativama. Osim što su punjene Nutellom, mi volimo još koji put i premazati gotovu palačinku ovim omiljenim namazom.
Sastojci
25 dag mekog brašna
pola vrećice vanilin šećera
1 prašak za pecivo
1 žličica soli
60 g šećera
3 dl mlijeka
60 g maslaca
2 jaja
2 žličice ruma
malo naribane korice limuna
Priprema
- U manjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, šećer i sol.
- U drugoj, većoj posudi pomiješajte jaja, mlijeko i otopljeni maslac pa dodajte rum i naribanu koricu limuna.
- U veću posudu postepeno dodajte suhe sastojke uz neprestano miksanje dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
- Na salvetu ili nešto slično stavite ulje i njime premažite tavu. (to napravite svaki put prije nego izlijete nove palačinke)
- Zagrijte tavu na srednju temperaturu. Izljevajte palačinke tako da budu male i debele. Pecite 1-2 minute na jednoj strani, odozgo dodati 1 žličicu Nutelle, dodati još malo smjese da se pokrije premaz Nutellom. Kad se na palačinki pojave mehurići, okrenuti palačinku na drugu stranu i ispržiti je do rumene boje.
Američke palačinke bez jaja
Ako vam zatreba i ovakav recept, imamo ga!
Sastojci
1 1/2 šalica brašna
3 1/2 male žličice praška za pecivo
1 mala žličica soli
1 velika žliča šećera
1 1/2 šalica mlijeka
3 velike žlice rastopljenog margarina
Priprema
Pomiješati sve sastojke, zagrijati tavu, samo prvi put staviti 2-3 kapi ulja (kasnije ne treba) i za svaku palačinku ubaciti 1/4 šalice smjese u tavu.Kada vidite da se stvaraju mjehurići, okrenuti palaćčinku i peći jos pola minute- minutu dok fino ne požute.