Riba, voće, povrće, najbolje maslinovo ulje na svijetu i sve uvijek pripremljeno svježe i sezonski. Mediteranska prehrana dokazano je najzdravija prehrana na svijetu
Chef executive u Hotelu & Spa Iadera, Tomislav Šimić, donosi savršeni lagani recept za tople ljetne dane.
File jadranske hame
Sastojci:
File hame 180 g
Korijen celera 10 g
Divlje šparoge 10 g
Kozice 20 g
Korijen peršina 30 g
Maslinovo ulje 1 dcl
Limun
Kvinoja 10 g
Sol 4 g
Papar 3 g
Priprema:
File hame pečemo u tavi pet minuta na strani gdje je koža, kada koža postane hrskava file pečemo još šest minuta u pećnici na 160 stupnjeva. Korijen celera ogulimo i izrežemo na kockice, blanširamo u vodi tri minute, procijedimo, stavimo u šuplji pleh i pustimo da se ohladi. Grančice drveta masline zapalimo i stavimo u pećnicu da se stvori dim, stavimo celer u pećnicu i ostavimo dva sata da se lagano dimi. Divlje šparoge blanširamo u vodi minutu. Ubacimo ih u ledenu vodu pa začinimo sa soli, paprom, maslinovim uljem i limunovom koricom. Kozice očistimo od oklopa i na vrućem ulju pržimo minutu. Ogulimo peršin i izrežemo na manje komade, stavimo ga u vakum vrećicu zajedno sa soli i maslacem te kuhamo dok peršin ne postane mekan. Kada je peršin kuhan miksamo ga uz dodavanje maslaca dok krema ne postane glatka. Kvinoju kuhamo dok ne postane mekana, oko osam minuta. Kada je kuhana procijedimo je i pustimo da se osuši tri sata. Kada je osušena pržimo je na ulju minutu dok ne postane hrskava. Dobar tek!