Hladniji dani idealno su vrijeme za jednostavne, tople obroke koje je lako pripremiti, a guste juhe jedan su od najboljih odabira: praktične su, zasitne, pune okusa i savršeno funkcioniraju kao lagani ručak ili večera. Također, dobra vijest je da ih doista može napraviti svatko, i to uz malo osnovnih namirnica te jedan lonac

Razlog zbog kojeg smo odabrali upravo ove tri juhe jest to što svaka od njih donosi nešto dobro za tijelo. Juha od bundeve bogata je beta-karotenom i antioksidansima, juha od crvene leće pruža obilje biljnih proteina i vlakana, dok je juha od brokule izvrstan izvor vitamina i ideja za obrok koji podržava imunitet.

U nastavku donosimo tri provjerena recepta za guste juhe koje uspijevaju svaki put!

Krem juha od bundeve

Sastojci:

  • 1 kg bundeve
  • 1 srednje velika glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 krumpir
  • 1 žlica maslaca
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • malo muškatnog oraščića
  • rhnje ili kokosovo mlijeko za posluživanje (po želji)

Priprema:

  1. Na maslacu propirjati nasjeckani luk i češnjak, pa dodati narezanu bundevu, mrkvu i krumpir, kratko popržiti.
  2. Uliti temeljac, začiniti i kuhati 20-25 minuta, dok povrće ne omekša.
  3. Usitniti štapnim mikserom u glatku kremu.
  4. Po želji umiješati malo vrhnja ili kokosovog mlijeka.

Gusta juha od leće s rajčicom

Sastojci:

  • 250 g crvene leće
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 konzerva od rajčice (400 g)
  • 1 žličica slatke paprike
  • 1 žličica kima
  • 1 l povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju pirjati luk, češnjak i mrkvu, a zatim dodati leću, kratko promiješati pa uliti rajčice i temeljac.
  2. Začiniti paprikom, kimom, soli i paprom.
  3. Kuhati oko 20 minuta, dok se leća sasvim ne raskuha i zgusne.
  4. Po potrebi izblendati dio juhe za još kremastiju teksturu.


Krem juha od brokule i krumpira

Sastojci:

  • 1 velika brokula
  • 2 krumpira
  • 1 manja glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • sol, papar
  • parmezan ili vrhnje za serviranje

Priprema:

  1. Na maslacu pirjati luk i češnjak dok ne omekšaju.
  2. Dodati narezane krumpire i brokulu, kratko propirjati, a potom uliti temeljac i kuhati 15-20 minuta dok povrće ne omekša.
  3. Izblendati u gustu kremu i začiniti.
  4. Poslužiti s naribanim parmezanom ili malo vrhnja.

Foto: Pexels, Unsplash