
Postoje oni jednostavni, gotovo nostalgični deserti koji se pripremaju bez puno razmišljanja, a opet uvijek oduševe. U tom duhu, kokos kuglice s rumom upravo su takav recept; mekane, mirisne i gotove u svega nekoliko koraka.
Idealne su kada se želi nešto brzo, slatko i efektno, a posebno dobro funkcioniraju kao mali zalogajčići uz kavu ili blagdansku trpezu. Ovo je verzija koja spaja klasične sastojke, malo ruma za aromu i onu poznatu, nezaobilaznu dozu kokosa koja čini svaku kuglicu malim bijelim užitkom.
Sastojci (oko 20 kuglica):
- 200 g kokosovog brašna + malo za valjanje
- 150 g šećera u prahu
- 100 g omekšalog maslaca
- 1 vanilin šećer
- 2–3 žlice ruma
- 100 ml mlijeka
- bademi ili lješnjaci za punjenje (po želji)

Priprema:
- U zdjeli se pomiješa kokos, šećer u prahu i vanilin šećer.
- Dodaje se omekšali maslac i rum, pa se sve dobro sjedini.
- Mlijeko se ulijeva postupno, tek toliko da smjesa postane kompaktna i pogodna za oblikovanje.
- Smjesa se ohladi 15–20 minuta kako bi se lakše radilo s njom.
- Oblikuju se kuglice, a po želji se u svaku može staviti badem ili lješnjak.
- Gotove kuglice uvaljaju se u kokos i kratko ohlade prije posluživanja.
U slast!
Foto: Pexels





