
Postoji nešto posebno dobro u mirisu svježe pečenih rolica koji ispuni dom u hladnijim danima. A domaći gastro bloger Mile Butorac ima upravo takav recept za slasne rolice s makom
U njegovoj verziji, klasičan okus maka dobiva novu dimenziju zahvaljujući mekom tijestu s maslacem, mirisnoj korici citrusa, malo ruma i sočnim svježim šljivama koje daju savršenu ravnotežu slatkoće i svježine. Bilo da ih poslužite uz kavu, čaj ili kao desert nakon ručka, ove rolice oduševit će vas na prvi zalogaj.
U nastavku prenosimo recept u cijelosti!
Tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kocka svježeg kvasca (40 g) + žlica brašna i šećera
- prstohvat soli
- korica naranče ili limuna
- 125 g maslaca
- 200 ml mlakog mlijeka
- 2 jaja
Nadjev:
- 400 g mljevenog maka
- 300 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- korica naranče ili limuna
- 11⁄2 žličica cimeta
- 2 – 3 žlice ruma ili soka naranče
- 80 g omekšalog maslaca
Završetak:
- pekmez od šljive
- svježe šljive
- šećer i začini po želji
View this post on Instagram
Priprema:
- U zdjeli pomiješati kvasac, žlicu brašna i šećera s malo toplog mlijeka i ostaviti da se digne.
- U većoj zdjeli pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer, sol, koricu i maslac pa dodati jaja, mlijeko i kvasac. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti da se diže sat i pol.
- Za nadjev zakuhati mlijeko sa šećerom, vanilin šećerom i koricom, dodati mak, kratko ostaviti te umiješati maslac, cimet i rum.
- Tijesto razvaljati, premazati nadjevom, zarolati i narezati na šnite. Složiti u dva pleha obložena papirom za pečenje, na svaku rolicu istisnuti oko žlicu pekmeza i polovicu šljive posute šećerom i začinima.
- Pustiti neka se diže još 20 minuta i peći deset minuta na 200 °C te potom još 10-15 minuta na 180 °C.
Foto: Instagram, Unsplash





