Jesen je stigla, a kišni dani kao stvoreni su za male kulinarske užitke. Stoga, ima li išta bolje od zalogaja koji su jednostavni za pripremu, a izgledaju kao da su stigli iz restorana? Upravo su takvi punjeni krumpiri koji kombiniraju dobro znane okuse domaće kuhinje i kreativnost

Iako punjeni krumpiri nisu nikakva novost u gastronomskom svijetu, posljednjih mjeseci postali su pravi hit na društvenim mrežama. Razlog je jednostavan; radi se o jelu koje ima sve što volimo: hrskavu koricu, sočnu unutrašnjost i punjenje koje se može u potpunosti prilagoditi željama. Baš zato ovi krumpiri funkcioniraju jednako dobro kao comfort food za kućne solo večeri, ali i kao fora prilog na druženjima s dragim ljudima.

U nastavku donosimo recept:

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4 veća krumpira
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Punjenje (možete prilagoditi po želji):

  • 100 g pancete (sitno narezane)
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 100 g naribanog sira (cheddar, gauda ili po želji)
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • svježi vlasac ili peršin za posipanje

Priprema:

  1. Krumpire dobro operite i osušite, zatim ih premažite maslinovim uljem i posolite. Pecite u pećnici na 200 °C oko 50–60 minuta, dok ne omekšaju.
  2. Ostavite ih da se malo ohlade, prerežite po sredini i pažljivo izdubite unutrašnjost, a uz koru ostavite tanki sloj.
  3. Izdubljenu sredinu krumpira izgnječite vilicom i pomiješajte s pancetom koju ste prethodno prepržili, sitno nasjeckanim lukom, sirom i kiselim vrhnjem. Začinite po želji.
  4. Dobivenom smjesom napunite krumpire, vratite ih u pećnicu i pecite još 10-ak minuta dok se sir ne otopi i sve ne poprimi zlatastu boju.
  5. Poslužite posuto svježim vlascem ili peršinom.

Dobar tek!