Gotovo smo sigurni da nema osobe koja barem jednom nije “posudila” smokvu sa susjedovog stabla dok je šetala ulicom; bilo iz nostalgije, znatiželje ili jednostavno zato što je dozrela taman u pravom trenutku. Smokve su jedno od onih voća koje priziva djetinjstvo, ljeto i jednostavne užitke. Slatke, mek.ane i neodoljivo mirisne, smokve su ujedno i idealan dodatak jelima, a pogotovo kad se radi o brzim ljetnim zalogajima 

Bogate vlaknima, kalcijem, antioksidansima i prirodnim šećerima, pružaju sitost i energiju, a pritom blagotvorno djeluju na probavu i kožu, što ih čini idealnima za recepte koji ne traže puno vremena ni kulinarskog umijeća. Potaknuti time, u nastavku donosimo tri jednostavna recepta!

Grilane smokve s feta sirom i medom

Sastojci:

  • 4–6 svježih smokava
  • 50 g feta sira
  • 1 žličica meda
  • maslinovo ulje
  • malo svježe mljevenog papra

Priprema:

  1. Prepolovite smokve i prepecite ih kratko na grill tavi (oko 1–2 minute).
  2. Stavite ih na tanjur, dodajte izmrvljenu fetu, prelijte s malo meda i maslinovog ulja te začinite paprom – i dobili ste slano-slatki zalogaj koji miriše na ljeto.

Brzi mousse

Sastojci:

  • 6–8 zrelih smokava (svježih, opranih i očišćenih)
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag (ili biljna alternativa)
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 1 žličica soka od limuna
  • prstohvat cimeta
  • nekoliko listića mente za dekoraciju

Priprema:

  1. Smokve prerežite napola i žlicom izdubite meso. Ako su vrlo zrele, možete ih i samo narezati i blendati s korom (ako je tanka). Stavite ih u blender ili štapnim mikserom usitnite dok ne dobijete glatki pire.
  2. U pire od smokava umiješajte med, sok od limuna i po želji prstohvat cimeta.
  3. Slatko vrhnje miksajte dok ne dobijete čvrst šlag te po želji možete dodati i malo vanilin šećera za dodatnu aromu.
  4. Lagano, spatulom, umiješajte pire od smokava u šlag; nježno miješajte kako biste zadržali prozračnost. Smjesa bi trebala biti kremasta i lagana.
  5. Rasporedite mousse u čašice ili zdjelice i stavite u hladnjak na barem 30 minuta prije posluživanja.

Muffini bez pečenja

Sastojci (za 6 muffina):

  • 100 g zobenih pahuljica
  • 50 g mljevenih badema ili oraha
  • 2 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 2 žlice kokosovog ulja (otopljenog)
  • prstohvat cimeta
  • 4–5 svježih smokava
  • 100 g krem sira (ili ricotte, mascarponea, grčkog jogurta)
  • 1 žličica vanilin šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • kalup za muffine + papirnate košarice

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, mljevene bademe, med, kokosovo ulje i cimet. Smjesa mora biti ljepljiva i podatna za oblikovanje.
  2. U kalup za muffine stavite papirnate košarice, a zatim u svaku utisnite žlicu smjese, prstima ili čašom stisnite dno i stijenke tako da dobijete malu “košaricu”. Stavite u hladnjak na desetak minuta da se stisne.
  3. U zasebnoj zdjeli pomiješajte krem sir, vanilin šećer i limunov sok te dodajte i malo meda za dodatnu slatkoću.
  4. U svaku zobenu košaricu stavite žlicu kreme, pa na vrh dodajte četvrtine svježe smokve.
  5. Muffine hladite u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja da bi se sve lijepo povezalo.

Foto: Unsplash, Pexels