
Tijekom ljetnih dana sve što želimo jest nešto hladno, lagano i osvježavajuće. Tako, umjesto pečenih kolača i složenih kremastih delicija, ljeto traži jednostavne, rashlađene slastice koje se lako pripremaju i još lakše nestaju s tanjura
Voćna sladoledna torta savršen je ljetni desert koji donosi spoj svježeg voća i lagane kremaste teksture. Isto tako, idealan je odabir za proslave na otvorenom, spontana druženja ili kao lagan i ukusan završetak desert nakon ručna. No, ono najbolje od svega, priprema je jednostavna i ne zahtijeva pečenje, a rezultat je osvježavajuća slastica puna okusa.
U nastavku donosimo recept:
Sastojci:
Za bazu:
- 200 g keksa
- 80 g otopljenog maslaca
Za sladolednu kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 200 g grčkog jogurta ili mascarponea
- 80 g šećera u prahu ili meda
- 300 g svježih ili smrznutih malina (ili drugog bobičastog voća po želji)
- 1 žličica vanilije u prahu ili ekstrakta
- sok od pola limuna
Za dekoraciju:
- svježe voće (maline, borovnice, jagode)
- listići mente
- bijela (ili crna) čokolada ili kokos za posipanje
Priprema:
- Kekse usitniti u blenderu ili rukom dok ne postanu poput pijeska te potom dodati otopljeni maslac i dobro promiješati. Smjesu utisnuti u kalup za tortu obložen papirom za pečenje (promjer 20–22 cm) te ostaviti u zamrzivaču dok se priprema krema.
- Voće kratko izmiksati u blenderu s limunovim sokom, a slatko vrhnje istući u šlag. U posebnoj posudi pomiješati jogurt ili mascarpone sa šećerom i vanilijom, potom lagano umiješati šlag i voćni pire te smjesu preliti preko pripremljene baze.
- Tortu ostaviti u zamrzivaču najmanje 4-6 sati, idealno preko noći. Prije posluživanja izvaditi 10-15 minuta ranije da omekša i lakše se reže.
- Ukrasiti svježim voćem po želji, listićima mente i posipati ribanu bijelu čokoladu ili kokos.
Foto: Unsplash, Pexels