
Kad temperature porastu, klasična kava često dobiva osvježavajuću nadogradnju i to u obliku ledene varijante. No zašto se zadržati na osnovnoj kombinaciji leda i espressa, kad postoji toliko kreativnih twistova?
Potaknuti time, donosimo tri odlične i jednostavne ideje za ledenu kavu s nešto drukčijim okusom!
Ledena kava s matchom
- 1 espresso
- 1 žličica matcha praha
- 50 ml vruće vode
- 150 ml mlijeka (kravlje ili biljno)
- kockice leda
- po želji: med ili sirup od agave za zaslađivanje
Postupak:
U maloj šalici ili shakeru otopiti matchu u vrućoj vodi i dobro promiješati pjenjačom ili shakerom kako bi se uklonile grudice. U čašu dodati led, natočiti espresso, zatim matcha mješavinu i na kraju mlijeko te po želji zasladiti medom ili sirupom od agave.
Voćna ledena kava s malinama
- 1 espresso ili 30 ml jake crne kave
- 100 ml mlijeka (po izboru)
- 50 g svježih ili smrznutih malina
- 1 žličica meda ili sirupa od agave
- kockice leda
Postupak:
Najprije je potrebno pripremiti espresso i ostaviti ga da se malo ohladi. Zatim u blender staviti maline, med i mlijeko pa sve dobro izmiksati dok se ne dobije glatka, voćna smjesa. U visoku čašu dodati nekoliko kockica leda, a onda i voćno mlijeko s malinama. Na kraju pažljivo natočiti ohlađeni espresso preko svega.
Ledena čokoladna kava
- 1 espresso ili 30 ml jake crne kave
- 150 ml mlijeka
- 1 žlica kakaa u prahu (nezaslađenog)
- po želji: naribana tamna čokolada za dekoraciju
- kockice leda
Postupak:
U malom lončiću ili šalici pomiješati kakao s malo vruće vode kako bi se dobila gusta čokoladna pasta. Zatim u čašu dodati led, natočiti espresso, mlijeko i na kraju čokoladnu pastu. Sve lagano promiješati, a po vrhu se može naribati tamna čokolada za dodatni dojam.
Foto: Unsplash, Pexels