Kad temperature porastu, klasična kava često dobiva osvježavajuću nadogradnju i to u obliku ledene varijante. No zašto se zadržati na osnovnoj kombinaciji leda i espressa, kad postoji toliko kreativnih twistova?

Potaknuti time, donosimo tri odlične i jednostavne ideje za ledenu kavu s nešto drukčijim okusom!

Ledena kava s matchom

  • 1 espresso
  • 1 žličica matcha praha
  • 50 ml vruće vode
  • 150 ml mlijeka (kravlje ili biljno)
  • kockice leda
  • po želji: med ili sirup od agave za zaslađivanje

Postupak:

U maloj šalici ili shakeru otopiti matchu u vrućoj vodi i dobro promiješati pjenjačom ili shakerom kako bi se uklonile grudice. U čašu dodati led, natočiti espresso, zatim matcha mješavinu i na kraju mlijeko te po želji zasladiti medom ili sirupom od agave.

Voćna ledena kava s malinama

  • 1 espresso ili 30 ml jake crne kave
  • 100 ml mlijeka (po izboru)
  • 50 g svježih ili smrznutih malina
  • 1 žličica meda ili sirupa od agave
  • kockice leda

Postupak:

Najprije je potrebno pripremiti espresso i ostaviti ga da se malo ohladi. Zatim u blender staviti maline, med i mlijeko pa sve dobro izmiksati dok se ne dobije glatka, voćna smjesa. U visoku čašu dodati nekoliko kockica leda, a onda i voćno mlijeko s malinama. Na kraju pažljivo natočiti ohlađeni espresso preko svega.

Ledena čokoladna kava

  • 1 espresso ili 30 ml jake crne kave
  • 150 ml mlijeka
  • 1 žlica kakaa u prahu (nezaslađenog)
  • po želji: naribana tamna čokolada za dekoraciju
  • kockice leda

Postupak:

U malom lončiću ili šalici pomiješati kakao s malo vruće vode kako bi se dobila gusta čokoladna pasta. Zatim u čašu dodati led, natočiti espresso, mlijeko i na kraju čokoladnu pastu. Sve lagano promiješati, a po vrhu se može naribati tamna čokolada za dodatni dojam.

Foto: Unsplash, Pexels