Banana bread jedan je od onih ukusnih zalogaja koji nas nikad ne razočaraju; mekan, mirisan i savršen za doručak, međuobrok ili uz šalicu kave. No što ako vam kažemo kako postoji jednostavan način da ovaj omiljeni klasik podignete na novu razinu?

Naime, u recept smo dodali matchu, prah zelenog čaja poznat po zanimljivom okusu i brojim prednostima za zdravlje. Stoga, želite li samo upotpuniti svoj recept za banana bread ili probati naš, postupak je jako jednostavan!

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 1 šalica zobenog brašna
  • 1⁄2 žličice matche
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 1⁄4 šalice bademovog mlijeka
  • 1 žlica meda
  • cimet
  • nekoliko kockica tamne čokolade

Priprema:

  1. Prvo pripremite mokre sastojke, odnosno zrele banane gnječite vilicom u većoj zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu s ponekom grudicom. Dodajte jedno jaje, mlijeko po izboru (kravlje ili biljno) i med kao prirodni zaslađivač. Sve sastojke dobro promiješajte dok se ne spoje u ujednačenu tekuću smjesu.
  2. U drugoj posudi pripremite suhe sastojke. Pomiješajte zobeno brašno, žličicu matcha praha, prašak za pecivo i prstohvat cimeta. Matcha će ovom banana breadu dati ne samo prepoznatljivu zelenkastu boju već i lagan zemljan okus koji se savršeno nadopunjuje sa slatkoćom banane.
  3. Spojite mokre i suhe sastojke, odnosno polako dodajte smjesu brašna u mokre sastojke, miješajući dok ne dobijete jednoličnu, gustu smjesu. No nemojte miješati predugo, dovoljno je da se svi sastojci povežu.
  4. Kalup za kruh lagano premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje pa ulijte smjesu i na vrhu utisnite nekoliko komadića tamne čokolade koji će se tijekom pečenja lagano otopiti.
  5.  Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 35-40 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha.
  6. Ostavite da se kruh malo ohladi prije rezanja i uživajte!

Foto: Unsplash, Pexels