
Banana bread jedan je od onih ukusnih zalogaja koji nas nikad ne razočaraju; mekan, mirisan i savršen za doručak, međuobrok ili uz šalicu kave. No što ako vam kažemo kako postoji jednostavan način da ovaj omiljeni klasik podignete na novu razinu?
Naime, u recept smo dodali matchu, prah zelenog čaja poznat po zanimljivom okusu i brojim prednostima za zdravlje. Stoga, želite li samo upotpuniti svoj recept za banana bread ili probati naš, postupak je jako jednostavan!
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 1 šalica zobenog brašna
- 1⁄2 žličice matche
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 jaje
- 1⁄4 šalice bademovog mlijeka
- 1 žlica meda
- cimet
- nekoliko kockica tamne čokolade
Priprema:
- Prvo pripremite mokre sastojke, odnosno zrele banane gnječite vilicom u većoj zdjeli dok ne dobijete glatku smjesu s ponekom grudicom. Dodajte jedno jaje, mlijeko po izboru (kravlje ili biljno) i med kao prirodni zaslađivač. Sve sastojke dobro promiješajte dok se ne spoje u ujednačenu tekuću smjesu.
- U drugoj posudi pripremite suhe sastojke. Pomiješajte zobeno brašno, žličicu matcha praha, prašak za pecivo i prstohvat cimeta. Matcha će ovom banana breadu dati ne samo prepoznatljivu zelenkastu boju već i lagan zemljan okus koji se savršeno nadopunjuje sa slatkoćom banane.
- Spojite mokre i suhe sastojke, odnosno polako dodajte smjesu brašna u mokre sastojke, miješajući dok ne dobijete jednoličnu, gustu smjesu. No nemojte miješati predugo, dovoljno je da se svi sastojci povežu.
- Kalup za kruh lagano premažite maslacem ili obložite papirom za pečenje pa ulijte smjesu i na vrhu utisnite nekoliko komadića tamne čokolade koji će se tijekom pečenja lagano otopiti.
- Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na 180 °C oko 35-40 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe suha.
- Ostavite da se kruh malo ohladi prije rezanja i uživajte!
Foto: Unsplash, Pexels