Planirate li ovu Novu godinu dočekati kod kuće s najbližim prijateljima, zasigurno već sad razmišljate o tome što pripremiti za jelo. Međutim, poanta ove večeri trebala bi biti u zabavi i opuštenosti – stoga sigurno ne želite sate i sate prije dočeka provesti u kuhinji
Upravo zato, niže izdvajamo nekoliko jako jednostavnih jela koja su brzo gotova, a neće razočarati okusom!
Mini pizze
Kupovno tijesto za pizzu ili lisnato tijesto spas je za ovakve prilike. Izrežite ga na male krugove ili kvadrate, dodajte umak od rajčice, sir i nadjev po izboru (šunka, povrće, gljive) i pecite na 200 °C oko 10-15 minuta. Mini pizze su brze, jednostavne i uvijek nestanu sa stola, a osim našeg prijedloga, sastojke možete u potpunosti modificirati i prilagoditi željama.
Tjestenina iz pećnice
Tjestenina u pećnici savršena je opcija tražite li nešto “konkretnije”. Skuhajte tjesteninu al dente, a zatim je pomiješajte s bogatim umakom od rajčice, bešamelom, povrćem poput tikvica, paprika ili gljiva ili dodajte mljeveno meso. Posipajte ju obilno slojem ribanog sira te zapecite u pećnici dok ne poprimi zlatnosmeđu koricu. Za varijantu s morskim plodovima, tjesteninu pomiješajte s umakom od bijelog vina, vrhnja i škampi te završite s peršinom za svježinu. Ovo jelo možete pripremiti unaprijed i zagrijati neposredno prije posluživanja, a savršeno funkcionira i u vegetarijanskoj verziji s dodatkom ricotte, špinata i malo muškatnog oraščića.
Tacosi s različitim nadjevima
Tacosi su jednostavni za pripremu i savršeno se prilagođavaju ukusima gostiju. Nabavite tacose i pripremite nadjeve poput mljevenog mesa (začinjeno u meksičkom stilu), piletine s povrćem, pečenog povrća za vegetarijance ili ribljeg fileta. Zatim dodajte priloge – nasjeckana salata, rajčica, kukuruz, avokado, narubani sir… Na kraju, poslužite sve u zdjelama kako bi gosti sami složili svoje tacose.
Brza musaka s krumpirom i mljevenim mesom
Musaka je zasitno jelo koje uvijek impresionira, a priprema je jako jednostavna. Kao prvi korak na tavi pirjajte mljeveno meso s lukom, češnjakom i umakom od rajčice. Krumpir narežite na tanke ploške i slojevito slažite u posudu za pečenje – red krumpira, red mesa. Završite slojem krumpira, prelijte smjesom od vrhnja i jaja te pecite na 180 °C dok ne poprimi lijepu koricu. Ovo jelo također možete unaprijed pripremiti i samo podgrijati prije posluživanja.
Foto: Pexels, Unsplash