Blagdani su nezamislivi bez neodoljivih mirisa omiljenih slastica koji ispunjavaju naš dom, a čokoladni raspucanci savršen su način za početak slatke sezone

Ovi preukusni kolačići s prepoznatljivim pukotinama i bogatim čokoladnim okusom ujedno su i jako jednostavni za pripremu. Stoga, kako biste ih i sami napravili – u nastavku potražite recept koji provjereno uspijeva!

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 50 g maslaca
  • 80 g smeđeg šećera
  • 200 g tamne čokolade
  • 1 bourbon vanilin šećer
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1/2 praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu

Postupak:

  1. Za pripremu ukusnih raspucanaca, prvo otopite čokoladu i maslac na pari te ostavite da se smjesa ohladi. U međuvremenu, izmiksajte jaja, šećer, smeđi šećer i aromu vanilije dok ne postanu lagani i kremasti.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i sol.
  3. Kad je čokoladna smjesa ohlađena, lagano ju umiksajte u zdjelu s jajima, a zatim u dva navrata dodajte suhe sastojke te miksajte dok ne dobijete ujednačeno tijesto.
  4. Dobiveno tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje dva sata, a po mogućnosti i preko noći.
  5. Pripremite pleh obložen papirom za pečenje i zagrijte pećnicu na 180 °C.
  6. Izvadite tijesto iz hladnjaka i oblikujte kuglice veličine orah pa svaku kuglicu obilno uvaljajte u šećer u prahu. Kuglice posložite na pleh, ostavljajući razmak između njih jer će se tijekom pečenja raširiti.
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta, a kad su gotovi, raspucanci će biti izvana blago hrskavi, a iznutra mekani.
  8. Pričekajte da se ohlade prije posluživanja.

Foto: Unsplash, Pexels