Gingerbread keksi su klasik blagdanske sezone, a osim što nisu komplicirani za izradu, obožavamo ih jer ih možemo napraviti u različitim oblicima i ukrašavati kako god želimo
Stoga, iako vjerujemo da već imate svoj “go to” recept za ove slasne medenjake, u nastavku donosimo našu varijantu koja provjereno dobro uspijeva!
Sastojci:
- 350 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žličice mljevenog đumbira
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- prstohvat soli
- 125 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
- 100 g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 4 žlice meda
Sastojci za ukrašavanje:
- 3 bjelanjka
- 400 g šećera u prahu
- limunov sok
Priprema:
- Krenite s pripremom suhe smjese, odnosno u velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, đumbir, cimet, klinčiće i sol.
- Zatim dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete teksturu nalik mrvicama. Umiješajte i smeđi šećer pa dodajte jaje i med te miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, stavite ga u hladnjak na 30 minuta.
- Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od 5 mm te kalupima izrežite oblike po želji (čovječuljci, zvjezdice, božićna drvca…)
- Oblike posložite na lim obložen papirom za pečenje te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C nekih 10-15 minuta.
- Izvadite kekse iz pećnice i ostavite ih da se potpuno ohlade prije ukrašavanja koje je vrlo jednostavno – istucite bjelanjke te dodajte šećer i limunov sok, a zatim razdvojite smjesu i dodajte boje po želji. Kada ste dobili boje koje želite, smjesu stavite su slastičarsku vrećicu i krenite s crtanjem.
Foto: Unsplash, Pexels