Vruća čokolada je bez razmišljanja napitak koji vežemo uz hladne zimske dane, a koji nas ugrije bolje od bilo kojeg drugog. Isto tako, iako vruću čokoladu obožavamo piti u omiljenim kafićima, jednako nam je drago istu napraviti i kod kuće

Stoga, kako biste u toplini vlastitog doma uživali u zanimljivim verzijama vruće čokolade, izdvojili smo tri odlična recepta koje možete isprobati već danas!

Bijela vruća čokolada s malinama

  • 500 ml mlijeka
  • 100 g bijele čokolade (sitno nasjeckane)
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g svježih ili smrznutih malina
  • šlag za dekoraciju
  • naribana bijela čokolada za dekoraciju

Priprema:

  1. U manjem loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj temperaturi, ali pazite da ne proključa.
  2. Zatim dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi i smjesa postane glatka.
  3. Dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte, a u drugom lončiću lagano prokuhajte maline dok se ne raspadnu u pire. Procijedite kroz sitno cjedilo kako biste uklonili sjemenke.
  4. U čašu ulijte vruću bijelu čokoladu, dodajte malo pirea od malina na vrh i lagano promiješajte.
  5. Za kraj, ukrasite šlagom i naribanom bijelom čokoladom.

Tamna čokolada s chilijem

  • 500 ml mlijeka (običnog ili biljnog mlijeka)
  • 100 g tamne čokolade (70 % kakaa ili više)
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 1 žlica šećera ili meda
  • prstohvat chili praha
  • prstohvat cimeta
  • šlag ili mliječna pjena za ukras

Priprema:

  1. U loncu zagrijte mlijeko, ali ga nemojte pustiti da proključa.
  2. Dodajte tamnu čokoladu i kakao prah, pa miješajte dok ne postane glatka smjesa. Zatim dodajte šećer, chili prah i cimet te još jednom dobro promiješajte.
  3. Poslužite u šalici, a na vrh dodajte šlag ili mliječnu pjenu.
  4. Po želji, ukrasite dodatnim prstohvatom cimeta ili chili praha.

Vruća čokoladna bomba

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 100 g tamne čokolade (50-60 % kakaa)
  • 2 žlice Nutelle
  • 1 žličica kukuruznog škroba
  • šlag, naribana čokolada ili kakao za ukras

Priprema:

  • U zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob s 2-3 žlice hladnog mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu, a ostatak mlijeka zagrijte u loncu na srednje jakoj temperaturi.
  • Dodajte tamnu čokoladu i Nutellu te miješajte dok se potpuno ne otope.
  • Zatim dodajte razmućeni kukuruzni škrob i nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane gusta.
  • Poslužite u šalici i ukrasite po želji.

Foto: Unsplash, Pexels