Vruća čokolada je bez razmišljanja napitak koji vežemo uz hladne zimske dane, a koji nas ugrije bolje od bilo kojeg drugog. Isto tako, iako vruću čokoladu obožavamo piti u omiljenim kafićima, jednako nam je drago istu napraviti i kod kuće
Stoga, kako biste u toplini vlastitog doma uživali u zanimljivim verzijama vruće čokolade, izdvojili smo tri odlična recepta koje možete isprobati već danas!
Bijela vruća čokolada s malinama
- 500 ml mlijeka
- 100 g bijele čokolade (sitno nasjeckane)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 100 g svježih ili smrznutih malina
- šlag za dekoraciju
- naribana bijela čokolada za dekoraciju
Priprema:
- U manjem loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj temperaturi, ali pazite da ne proključa.
- Zatim dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi i smjesa postane glatka.
- Dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte, a u drugom lončiću lagano prokuhajte maline dok se ne raspadnu u pire. Procijedite kroz sitno cjedilo kako biste uklonili sjemenke.
- U čašu ulijte vruću bijelu čokoladu, dodajte malo pirea od malina na vrh i lagano promiješajte.
- Za kraj, ukrasite šlagom i naribanom bijelom čokoladom.
Tamna čokolada s chilijem
- 500 ml mlijeka (običnog ili biljnog mlijeka)
- 100 g tamne čokolade (70 % kakaa ili više)
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica šećera ili meda
- prstohvat chili praha
- prstohvat cimeta
- šlag ili mliječna pjena za ukras
Priprema:
- U loncu zagrijte mlijeko, ali ga nemojte pustiti da proključa.
- Dodajte tamnu čokoladu i kakao prah, pa miješajte dok ne postane glatka smjesa. Zatim dodajte šećer, chili prah i cimet te još jednom dobro promiješajte.
- Poslužite u šalici, a na vrh dodajte šlag ili mliječnu pjenu.
- Po želji, ukrasite dodatnim prstohvatom cimeta ili chili praha.
Vruća čokoladna bomba
- 500 ml punomasnog mlijeka
- 100 g tamne čokolade (50-60 % kakaa)
- 2 žlice Nutelle
- 1 žličica kukuruznog škroba
- šlag, naribana čokolada ili kakao za ukras
Priprema:
- U zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob s 2-3 žlice hladnog mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu, a ostatak mlijeka zagrijte u loncu na srednje jakoj temperaturi.
- Dodajte tamnu čokoladu i Nutellu te miješajte dok se potpuno ne otope.
- Zatim dodajte razmućeni kukuruzni škrob i nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok smjesa ne postane gusta.
- Poslužite u šalici i ukrasite po želji.
Foto: Unsplash, Pexels