Mile Butorac, odnosno Hungry Mile, jedan je od naših omiljenih domaćih gastro blogera na čiju Instagram stranicu uvijek volimo zaviriti u potrazi za inspiracijom

Tako smo ovog puta poželjeli pripremiti nešto slatko i za oko nam je zapeo japanski cheesecake koji je karakterističan po iznimnoj mekoći, kako Mile kaže – poput oblaka.

Stoga, želite li isprobati pripremu ovu slastice, u nastavku donosimo točan recept!

Sastojci:
  • 250 g krem sira
  • 6 jaja (odvojite bjelanjke od žumanjaka)
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 60 g maslaca (sobne temperature)
  • 100 ml mlijeka
  • prstohvat soli
  • 1 žlica limunovog soka (sok 1/2 limuna)
  • 60 g glatkog brašna
  • 20 g gustina (može se zamijeniti i običnim brašnom)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mile Butorac (@hungry_mile)

Priprema:

  1. Najprije zagrijte pećnicu na 160 °C (bez ventilacije, samo gornji i donji grijač).
  2. U zdjeli miksajte krem sir, žumanjke, šećer, maslac, mlijeko, sol i limunov sok dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte brašno i gustin te dobro promiješajte.
  3. U drugoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg.
  4. Špatulom lagano umiješajte bjelanjke u smjesu od sira dok se sve dobro ne spoji.
  5. Kalup za pečenje (promjera 22 – 24 cm) s unutrašnje strane obložite papirom za pečenje tako da obložite i dno i stranice, a kalup prethodno premažite s malo maslaca pa će vam bolje držati papir. Također, s vanjske strane kalup dobro obložite s nekoliko slojeva aluminijske folije kako bi spriječili ulazak vode u kalup.
  6. Prebacite smjesu u tako pripremljen kalup.
  7. Kalup stavite u veći, dublji protvan pa sve stavite u pećnicu, a zatim u veliki protvan natočite kipuću vodu do polovine kalupa u kojem je torta.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 °C oko 60 minuta ili dok ne postane zlatnosmeđe boje na vrhu – ni slučajno ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja.
  9. Nakon pečenja tortu odmah izvadite iz pećnice, pažljivo odmotajte foliju, odvojite od obruča i papira pa ostavite cheesecake da se potpuno ohladi prije posluživanja.
  10. Po želji posipajte šećer u prahu i poslužite uz rastopljeni pekmez ili skuhajte voćni umak.

Foto: Unsplash, Instagram/@hungry_mile