Carbonara je bez razmišljanja mnogima jedno od najdražih jela, a iako je obožavamo naručiti u restoranu, želimo je znati i pripremiti u vlastitoj radinosti. Međutim, iako se možda čini da je teško dobiti idealnu kremastu teksturu, priprema ne može biti jednostavnija!
Radi se sa svega se nekoliko ključnih sastojaka, špageta, pancete, jaja i parmezana, a tajna savršenog kremastog okusa krije se u balansiranju ovih jednostavnih namirnica. Isto tako, važno je napomenuti da se carbonara priprema bez vrhnja, koje se često može pronaći u modificiranim verzijama.
U nastavku potražite originalni recept:
Sastojci:
- 200 g špageta
- 100 g pancete ili slanine (narezane na kockice)
- 2 velika jaja
- 50 g parmezana
- 2 češnja češnjaka (po želji)
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
- Skuhajte špagete prema uputama na pakiranju, odnosno sve dok ne budu al dente. Također, sačuvajte šalicu vode od kuhanja tjestenine.
- Zatim na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte pancetu i pržite dok ne postane hrskava. Ako koristite češnjak, dodajte ga u tavu kad panceta počne puštati masnoću i lagano ga prepržite.
- Pripremite smjesu od jaja i sira tako da u zdjeli umutite jaja, dodate parmezan i začinite s malo soli i papra. Dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Sada ocijedite špagete, dodajte u tavu s pancetom te dobro promiješajte kako bi se panceta stopila s tjesteninom.
- Maknite tavu sa štednjaka i polako umiješajte smjesu od jaja i sira u tjesteninu, miješajući brzo kako se jaja ne bi zgusnula. Bude li potrebno, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine da biste dobili kremastu teksturu.
Foto: Pexels