Batat je mnogima jedna od omiljenih namirnica, ali osim klasične pripreme u vidu priloga, ovog puta donosimo tri jednostavne ideje kako batat možete iskoristit na nešto drukčiji način i uživati u rapsodiji okusa!
Palačinke od batata
Palačinke od batata odličan su izbor za doručak ili laganu večeru, a baš kao i klasične varijante, možete ih poslužiti s nadjevom po želji ili pak napraviti slanu opciju.
Sastojci:
- 1 šalica pirea od batata
- 2 jaja
- 1/2 šalice brašna (možete koristiti bezglutensko brašno)
- 1/2 šalice mlijeka (ili biljnog mlijeka)
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice cimeta
- prstohvat soli
- ulje za prženje
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte pire od batata, jaja i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu.
- Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol te dobro promiješajte.
- Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi i premažite ju tankim slojem ulja pa klasično ispecite palačinke te poslužite s omiljenim dodacima.
Batat muffini
Ako vam je dosadio klasični doručak ili tražite fora ideje za zdrave i ukusne međuobroke, batat muffini oduševit će vas na prvu.
Sastojci:
- 1 srednje velik batat, skuhan i izgnječen
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1/2 šalice pšeničnog brašna
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/4 šalice meda ili agavin sirup
- 1 jaje
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalupe za muffine s papirnatim košaricama.
- Zatim u velikoj zdjeli miješajte zgnječeni batat, mlijeko, med i jaje sve dok ne dobijete glatku smjesu.
- U drugoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol, pa suhe sastojke postupno dodajte mokrim sastojcima, miješajući dok se sve dobro ne spoji. Također, po želji umiješajte orahe, bademe ili čokoladu.
- Kad je smjesa kompaktna, ulijte ju u kalupe za muffine, puneći svaku košaricu do dvije trećine.
- Pecite 20-25 minuta dok muffini ne postanu zlatnosmeđi, a stanje tijesta možete testirati čačkalicom koja iz smjese mora izaći čista.
- Kad su pečeni, muffine ohladite i po želji napravite nadjev na bazi šlaga.
Sladoled od batata
Tko kaže da je ljeto gotovo i da moramo zaboraviti na ukusan sladoled? Mi sigurno ne, i zato predlažemo da što prije isprobate ovaj jednostavni recept za sladoled od batata i kokosa s neodoljivom kremastom teksturom.
Sastojci:
- 2 šalice pirea od batata
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 1/4 šalice javorovog ili agavinog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- 1/4 šalice nasjeckanih oraha ili čokolade (po želji)
Priprema:
- U blenderu miješajte pire od batata, kokosovo mlijeko, javorov sirup, vaniliju i sol dok ne dobijete glatku smjesu.
- Smjesu zatim ulijte u posudu za sladoled ili ravnu posudu te ostavite otprilike četiri sata u zamrzivaču. Također, smjesu je poželjno svakih pola sata promiješati da bi se što bolje stisnula.
- Po želji, prije nego što se sladoled potpuno zamrzne, umiješajte komadiće čokolade ili bobičasto voće.
Foto: Unsplash