Batat je mnogima jedna od omiljenih namirnica, ali osim klasične pripreme u vidu priloga, ovog puta donosimo tri jednostavne ideje kako batat možete iskoristit na nešto drukčiji način i uživati u rapsodiji okusa!

Palačinke od batata

Palačinke od batata odličan su izbor za doručak ili laganu večeru, a baš kao i klasične varijante, možete ih poslužiti s nadjevom po želji ili pak napraviti slanu opciju.

Sastojci:

  • 1 šalica pirea od batata
  • 2 jaja
  • 1/2 šalice brašna (možete koristiti bezglutensko brašno)
  • 1/2 šalice mlijeka (ili biljnog mlijeka)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice cimeta
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte pire od batata, jaja i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, cimet i sol te dobro promiješajte.
  3. Zagrijte tavu na srednje jakoj temperaturi i premažite ju tankim slojem ulja pa klasično ispecite palačinke te poslužite s omiljenim dodacima.

Batat muffini

Ako vam je dosadio klasični doručak ili tražite fora ideje za zdrave i ukusne međuobroke, batat muffini oduševit će vas na prvu.

Sastojci:

  • 1 srednje velik batat, skuhan i izgnječen
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1/2 šalice pšeničnog brašna
  • 1/2 šalice mlijeka
  • 1/4 šalice meda ili agavin sirup
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalupe za muffine s papirnatim košaricama.
  2. Zatim u velikoj zdjeli miješajte zgnječeni batat, mlijeko, med i jaje sve dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet, muškatni oraščić i sol, pa suhe sastojke postupno dodajte mokrim sastojcima, miješajući dok se sve dobro ne spoji. Također, po želji umiješajte orahe, bademe ili čokoladu.
  4. Kad je smjesa kompaktna, ulijte ju u kalupe za muffine, puneći svaku košaricu do dvije trećine.
  5. Pecite 20-25 minuta dok muffini ne postanu zlatnosmeđi, a stanje tijesta možete testirati čačkalicom koja iz smjese mora izaći čista.
  6. Kad su pečeni, muffine ohladite i po želji napravite nadjev na bazi šlaga.

Sladoled od batata

Tko kaže da je ljeto gotovo i da moramo zaboraviti na ukusan sladoled? Mi sigurno ne, i zato predlažemo da što prije isprobate ovaj jednostavni recept za sladoled od batata i kokosa s neodoljivom kremastom teksturom.

Sastojci:

  • 2 šalice pirea od batata
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka
  • 1/4 šalice javorovog ili agavinog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 1/4 šalice nasjeckanih oraha ili čokolade (po želji)

Priprema:

  1. U blenderu miješajte pire od batata, kokosovo mlijeko, javorov sirup, vaniliju i sol dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Smjesu zatim ulijte u posudu za sladoled ili ravnu posudu te ostavite otprilike četiri sata u zamrzivaču. Također, smjesu je poželjno svakih pola sata promiješati da bi se što bolje stisnula.
  3. Po želji, prije nego što se sladoled potpuno zamrzne, umiješajte komadiće čokolade ili bobičasto voće.

Foto: Unsplash