Ljeto, koliko god obožavali, sa sobom donosi nekolicinu nuspojava koje nam i nisu toliko drage. Spavanje tijekom toplih ljetnih noći može biti izazovno, a sve zato što s visokim temperaturama dolazi i visoka vlažnost zraka, koja može znatno otežati kvalitetan san.

Međutim, postoje načini i taktike kako doskočiti problemima sa spavanjem ljeti, a samim time – spriječiti umor i razdražljivost.

Soba odgovarajuće temperature

Optimalna temperatura za spavanje je između 15 °C i 19 °C, ali da ljeti ne biste šokirali organizam prevelikim oscilacijama, poželjno je da se temperatura zraka u sobi kreće oko 20 °C – 23 °C. To možete postići korištenijem ventilatora ili klima-uređaja, ali postoji i bolji (prirodniji) način. Naime, preporučujemo da u sobu pozicionirate biljke koje prirodno rashlađuju zrak, a o kojim se biljkama radi, provjerite ovdje.

Posteljina od prirodnih materijala

Odabir lagane, prozračne posteljine može značajno utjecati na kvalitetu sna, a pamuk je dobar izbor jer omogućava cirkulaciju zraka i apsorbira znoj. Osim pamuka, odličan odabir su i prirodna svila koja će rashladiti tijelo, bambus, lan i slično. Ono što svakako trebate izbjegavajte su sintetički materijali koji dodatno zadržavaju toplinu i vlagu te ne dozvoljavaju prostoru “disati”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heather (@heatherly.dawn)

Hidracija

Iako ovaj segment nema izravne veze s prostorom kao takvim, bitno je hidrirati organizam da se tijekom noći ne biste budili žedni. Naime, hidracija je ključna za održavanje optimalne tjelesne temperature, stoga ne zaboravite na odgovarajući dnevni unos.

Mlaki tuš

Tuširanje u mlakoj vodi ljeti posebno odgovara, a pogotovo prije spavanja jer pomaže u snižavanju tjelesne temperature te poboljšava termoregulaciju tijela noću, što u konačnici olakšava spavanje.

Udaljite mobitel

Plavo svjetlo koje emitiraju elektronički uređaji poput telefona, tableta i računala može ometati proizvodnju melatonina – hormona koji regulira san. Stoga izbjegavajte korištenje elektroničkih uređaja barem sat vremena prije spavanja te ih u idealnim uvjetima ostavite u drugoj prostoriji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Helen Owen (@helenowen)

Redovita rutina spavanja

Održavanje redovitog rasporeda spavanja pomaže tijelu da se prilagodi i održava prirodni ritam te je riječ o stavci koja se ne odnosi samo na spavanje ljeti nego općenito. Odlazak na spavanje i buđenje u približno isto vrijeme vaš organizam stavlja u red te možete biti sigurni da ćete imati dovoljnu količinu sna jer će tijelo nakon kraćeg perioda prilagodbe samo od sebe tražiti odlazak na spavanje.

Foto: Instagram/@ermakdariaa