Velikim vrućinama najjednostavnije je doskočiti posezanjem za upravljačem i paljenjem klime. Međutim, znamo da klima i nije najzdraviji odabir. Ipak, postoji odlična alternativa koja u kombinaciji s rashladnim uređajima izvrsno funkcionira, a riječ je o biljkama koje mogu rashladiti prostor.

Korištenje sobnih biljaka za rashlađivanje doma je prirodan i estetski privlačan način za smanjenje temperature, a osim poboljšanja kvalitete zrake, pomažu i u regulaciji vlage. Stoga, o kojim je biljkama riječ, saznajte u nastavku.

Aloe vera

Aloe vera je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, posebno za liječenje opeklina, ali također ima i visok udio vode, zbog čega je izvrsna za rashlađivanje doma. Biljka upija ugljični dioksid i ispušta kisik tijekom noći – što posljedično pomaže u hlađenju i pročišćavanju zraka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by fertighaus.bau (@fertighaus.bau)

Sanseverija

Sanseverija ili svekrvin jezik biljka je poznata po sposobnosti da oslobađa kisik tijekom noći, čime pomaže u hlađenju i osvježavanju zraka. Također, iznimno je učinkovita u uklanjanju toksina iz zraka, odnosno poboljšanju same kvalitete.

Fikus

Fikus je sobna biljka koja pomaže u održavanju vlažnosti zraka zahvaljujući svojoj bujnoj krošnji punoj sjajnih listova, a postavljanjem nekoliko biljaka u blizini – možete stvoriti mali ekosustav koji dodatno pomaže u rashlađivanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ambiplants.no (@ambiplants.no)

Bambus palma

Bambus palma je srednje velika sobna biljka koja djeluje kao snažan ovlaživač zraka te ga prirodno pročišćuje. Isto tako, njezini veliki listovi ispuštaju vlagu i pomažu u hlađenju zraka, dok istovremeno filtrira toksine koji se nalaze u zraku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by aga_stasikowo (@aga_stasikowo)

Zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan jedna je od najpopularnijih biljaka za poboljšanje kvalitete zraka jer ne samo da apsorbira toksine već i ispušta vlagu u zrak – čime učinkovito hladi vaš dom. Idealna je za polusjenovite prostore te vrlo jednostavna za održavanje jer može poživjeti i nekoliko desetljeća.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @i.am.missy.a

Foto: Instagram, Unsplash