Jesen je doba kada priroda odjene svoje najšarenije tonove, a mirisi i okusi postaju topli zagrljaj za dušu. Možemo se složiti i da ništa ne može nadmašiti užitak tople, guste juhe dok vani pada kiša.
Upravo zato, donosimo tri neodoljiva recepta za juhe koje će vas okrijepiti u hladnim jesenskim danima.
Juha od kestena
Sastojci:
- 500 g kestena
- luk
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 šalica maslaca
- 1 litra povrtnog temeljca
- Sol i papar po ukusu
- vrhnje (opcionalno, za posluživanje)
Priprema:
U velikoj posudi rastopite maslac na srednje jakoj vatri.
Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pa dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte kestene, mrkvu i krumpir. Nastavite dinstati još nekoliko minuta.
Ulijte povrtni temeljac preko sastojaka u posudi. Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte dok kesteni i povrće ne omekšaju.
Kada su kesteni i povrće mekani, koristite blender ili štapni mikser da izmiksate juhu dok ne postane glatka.
Vratite juhu na vatru i prokuhajte. Posolite i popaprite po ukusu.
Poslužite toplo, uz dodatak vrhnja ako želite.
Juha od bundeve
Sastojci:
- oko 500 g bundeve
- krumpir
- oko 5 dl vode
- 1 glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 dl vrhnja za kuhanje
Priprema:
Operite, ogulite i očistite bundevu i krumpir te oboje narežite na kocke. Nasjeckajte luk i ogulite češnjak. Sve stavite kuhati u malo hladne, posoljene vode (toliko da pokrije povrće).
Kada je povrće mekano, propasirajte ga ili usitnite električnom sjeckalicom, dodajte ostatak vode, vrhnje za kuhanje, začine po želji i još jednom kratko prokuhajte.
Poslužite toplo, posipano sjemenkama bundeve i indijskim oraščićima ako želite.
Juha od poriluka
Sastojci:
- 2 veća poriluka, očišćena i narezana na tanke krugove
- 2 veće mrkve
- 2 krumpira
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- tikvica
- 1 crvena paprika
- 1 konzerva pelata od rajčice
- Povrtni temeljac
- Maslinovo ulje
Priprema:
Na srednje jakoj vatri, u velikoj posudi, prodinstati luk i češnjak na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
Dodaj poriluk i mrkvu te dinstati još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Dodati krumpir, tikvicu, crvenu papriku, pelat i povrtni temeljac. Začiniti i dodati sušeni origano prema vlastitom ukusu.
Pustite da juha zakuha, smanjite vatru i pustite da se kuha dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.
Kušajte i prilagodite začine po potrebi. Poslužite juhu toplu, posipanu svježim peršinom.