U rujanskim danima, dok priroda postepeno prelazi u svoje šareno ruho i sunce polako zalazi sve ranije, ne postoji mnogo stvari koje mogu poboljšati raspoloženje više od fine, domaće hrane. A kad je u pitanju jesenski desert, malo što može nadmašiti ukus domaćih knedli od šljiva.
Naša draga Kristina Štriga, poznatija kao @cellulite_factory na društvenim mrežama, podijelila je sa nama svoju tajnu za pripremu ovih savršenih knedli koje će oduševiti ne samo vaše ukućane, već i iznenadne goste.
SASTOJCI
500 g krumpira
10 g putra
1 jaje
100 g oštrog brašna
20 g griza
1 žlica šećera
1/2 žličice soli
10 šljiva, srednje veličine
3 žlice smeđeg šećera
1 1/2 žličica cimeta
POSIP
40 g maslaca
120 g krušnih mrvica
PRIPREMA
- Skuhajte krumpir u ljusci. Ostavite kratko da se ohladi pa ga ogulite i zgnječite ga u pire. U krumpir dodajte maslac, promiješajte i ostavite da se ohladi. Dodajte ostale sastojke za tijesto i kratko umijesite mekano tijesto.
- Za nadjev pomiješajte šećer, cimet i klinčić. Operite i očistite šljive od koštica. U svaku šljivu stavite 1 žličicu aromatiziranog šećera. Višak šećera sačuvajte za posip.
- Uzmite 1 žlicu tijesta, stanjite pomoću dlana, na sredinu stavite šljivu i preklopite tijesto tako da šljiva bude potpuno prekrivena. Ponovite s ostatkom tijesta.
- Zakuhajte velik lonac vode. Stavljajte polovicu knedli u kipuću vodu i kuhajte ih 5 minuta nakon što se dignu na površinu. Ponovite s ostatkom.
- Za to vrijeme na tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice i kratko ih pržite. Sklonite s vatre te umiješajte ostatak šećera od punjenja šljiva. Kuhane knedle vadite rupičastom žlicom i odmah uvaljajte u mješavinu mrvica. Poslužite tople.
Foto: @cellulite_factory