Farm House zanimljiva je priča o jedinstvenom gastro iskustvu iza koje stoji Splićanin Marko Kosović. On je odlučio na svojoj mini farmi raditi stvari drugačije, a nedavno je izgradio i jedan divan staklenik koji svi možete posjetiti.

U općini Klis, u Brštanovu, selu udaljenom 30 km od Splita nalazi se mini farma jednostavnog imena Farm House. Lokacija je mirna i osamljena, na nadmorskoj visini od 500 m okružena je zelenim livadama, šumama te stopljena sa svježim i čistom mediteranskim zrakom .Takva je baš idealna za društvenu priču koju nam Marko želi ispričati. „ Odlučio sam 2019. godine odseliti iz Splita i kupiti kuću s većom okućnicom u okolici grada. Prodao sam stan i krenuo u potragu za kućom na selu. Budući da sam agronom po struci, tražio sam kuću s okućnicom i zemljom gdje ću saditi voće, povrće i imati životinje. Na taj korak odlučio sam se prvenstveno zbog želje da svom djetetu pružim ljepše i ugodnije odrastanje i da od malih nogu živi u skladu s prirodom. Htio sam joj omogućiti da uživa sa životinjama, da nauči kako se brinuti o vrtu, kako saditi voće i povrće.“

Na farmi je polovicom prošlog ljeta počeo organizirati večere u komercijalne svrhe, i to u dvorištu kuće koja je ujedno i ispaša za životinje. To znači da stanovnike ove mini farme imate prilike upoznati uživo dok šeću oko vas i traže vas koji zalogaj s tanjura. To je autentično iskustvo kojem Marko polaže puno pažnje u svom projektu i baš zbog toga polako dobiva sve veću, zasluženu, popularnost.

„To što radimo je slično onome što rade Talijani u Toskani. Projekt je još u razvoju, namijenjen je organiziranim grupama koje žele uživati u boravku u prirodi. Također, ponuda je otvorena i svim vrstama team buildinga, izleta, dječjih i odraslih rođendana, raznih proslava. Sve radimo na otvorenom tako da sav eksterijer moramo unositi i iznositi, kišu da ne spominjem“, s osmijehom mi objašnjava Marko i nastavlja „Cilj je prvenstveno ponuditi gostima drugačiji tip iskustva i doživljaja Dalmatinske zagore na autentičan i interaktivan način, gdje se mogu opustiti u društvu životinja, na svježem zraku, kada im dosade ljetne vrućine u gradu.“

Baš nedavno službeno je posjetiteljima predstavio i divan staklenik gdje se također organiziraju večere, i to za 12 do 25 ljudi, a izgradio ga je vlastitim rukama uz pomoć dragih ljudi. „Od ideje do realizacije staklenika mi je trebalo šest mjeseci. I to uz veliku pomoć prijatelja i susjeda. Staklenik je napravljen od 100% recikliranih materijala, sve je bilo polovno i za otpad, a mi smo tom otpadu odlučilii udahnuti novi život.“ Pitam ga i kakve se večere ovdje uživaju, „Večere prilagođavamo zahtjevima klijenata, a sva jela su bazirana na tradicionalnim namirnicama koje su proizvedene na našem gospodarstvu ili na susjednim gospodarstvima. Namirnice isključivo nabavljamo preko lokalnih OPG-ova. Najčešće poslužujemo hranu u tri slijeda predjelo, glavno jelo te desert. Predjelo su domaći sirevi ili soparnik, bruskete, pršut te tradicionalna dalmatinska peka i domaći kolač.“

Ako vam se ovo svidjelo, koliko i nama, slobodni ste potražiti svoj termin za posjet divnoj Farm House putem društvenih mreža, e-mailom ili telefonski. A za još ideja gdje uživati u fantastičnom spoju restorana i prirode, inspirirajte se ovdje.

  

     

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Andrea Topić (staklenik), arhiva Farm House