Za njega kažu da je jedan od najboljih u svijetu. Zapravo kada čujete što sve nudi, mogli biste zaključiti da je restoran Alchemist u Kopenhagenu najluđi restoran u svijetu, i pri tome nećete biti sigurni koje od vaših osjetila je tako zaključilo.

Naime, iza ove iznimno zanimljive gastro priče stoji mladi lav, kako 28-godišnjeg chefa Rasmusa Muska nazivaju u svjetskim medijima. Baš ništa u Alchemistu kojeg je u potpunosti osmislio na nekoliko zapanjujućih razina, nije obično. Također, restoran je u manje od godine dana postojanja nagrađen s dvije Michelin zvjezdice što rijetko kome pođe za rukom. Ovaj vrhunski, i na svjetskoj sceni iznimno cijenjen restoran, je smješten u starom napuštenom skladištu i nema niti jedan prozor. Drugim riječima kada uđete kroz teška crna masivna vrata, dnevna svjetlost više ne dopire unutra.

Chef Rasmus Munk zaključio je da baš u takvom prostoru želi razvijati svoju holističku kuhinju koja se igra i poigrava baš sa svim ljudskim osjetilima čime prelazi u red eksperimentalnih restorana budućnosti. Upravo holistički pristup stavlja pojedinca u centar zbivanja te uključuje njegovo tijelo, um (emocije i misli) i duh. Musk je odlučio da pripremom i serviranjem hrane, ali i promišljenim interijerom želi provocirati sva ljudska osjetila na najneočekivanije načine.

Tako ćete unutar restorana doživjeti blagovaonicu epskih razmjera te nekoliko različitih scenarija. Proći ćete kroz sobu koja oslikava i dočarava slike i zvukove New Yorka, u idućoj ćete uživo gledati majstore kuhinje kako pripremaju jela s laboratorijskom opremom ispred staklenih osušenih sastojaka da biste na kraju stigli do najveće i glavne prostorije na čijoj se kupoli izmjenjuju projekcije polarne svjetlosti s nadrealnim meduzama koje lebde pored plastičnih vrećica. Da, to je jedan od načina da Munk svijetu pošalje kritiku, poruku , da svoje goste nakon što shvate da su očarani i da im je ugodno, natjera da razmisle o ozbiljnijim temama poput problema plastike. Ovaj chef koristi tanjur kao svoj govori, a sve oko tanjura jednako je bitno za doživljaj.

Ono o čemu mediji ne prestaju govoriti jest šestosatna večera u čak 50 sljedova. Moramo li vam reći da je unaprijed rasprodana. Zapravo Alchemist je u svega nekoliko minuta rasprodao mjesta u periodu od travnja do srpnja, a lista čekanja popela se na 10.000 ljudi. Da, tom prilikom im je i pao sistem rezervacija. Pogledajte u videu ispod što se na takvoj kazališnoj kontroverznoj večeri zapravo može pojesti.

 

Foto: Alchemist Press