Pripremate brunch za prijateljice ili imate samo druženje s ukućanima? Imamo odličnu ideju što pripremiti. Francuska je svjetski poznata kao gastro oaza, a francuski deserti dio su identiteta ove zemlje, čak i po UNESCO-u, stoga ne čudi da riječ desert svoje korijene vuče iz francuskog izraza dessevir (la table) što u prijevodu znači ‘pospremiti stol’

Bez obzira preferirate li čokoladu ili voćne okuse u kolačima, volite li slojevito i hrskavo ili prozračno tijesto, jedno je sigurno, francuske slastice oduševit će i ona najkritičnija nepca.  Do rapsodije okusa Francuske dijeli vas samo nekoliko jednostavnih koraka, a u nastavku donosimo tri recepta najpoznatijih slastica kojima ćete uz malo truda impresionirati svoje goste.

Fondant au chocolat

Fondant au chocolat pravi je izbor za sve obožavatelje čokolade. Francuski kuhar Michel Bras proveo je čak dvije godine usavršavajući recept za ovu poslasticu. Iako originalna receptura nalaže načelo dva tijesta, to se u modernijim verzijama ovog kolača zanemaruje i pojednostavljuje, pa se stavlja jedno tijesto i puno čokolade.

Sastojci

115 g čokolade

⅔ šalice maslaca

4 jaja

⅔ šalice šećera

½ šalice brašna

Priprema

Namastite 6 kalupa. Miksajte jaja i šećer dok ne postane gusto i umiješajte brašno. Otopite čokoladu i maslac na pari i ostavite da se ohlade prije nego ih dodate u smjesu jaja i brašna. Dobivenu smjesu ulijte u kalupe. Zagrijte pećnicu na 200°C. Zatim pecite 10-12 minuta ili dok se rubovi ne ispeku, a sredina ostane mekana. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi, a potom ih izvadite iz kalupa. Ovaj čokoladni desert možete poslužiti tople s kuglicom sladoleda od vanilije i voćem po želji.

Tarte Tatin

Tarte Tatin je preokrenuta pita koja će oduševiti ljubitelje karameliziranih jabuka i prhkog tijesta. Prema legendi ova slastica potječe iz hotela u gradu Lamotte – Beuvron koji je u 20. stoljeću bio poznat upravo po kolačima od jabuka.

Sastojci

Lisnato tijesto

 500 g jabuka 

75 g maslaca 

1 mala žličica cimeta

Sok pola limuna 

100 g šećera 

Priprema

U tavu ulijte šećer, stavite na vatru i pustite da se otopi. Nemojte miješati, tek povremeno protresite posudu. Dok pripremate karamel, jabuke očistite i narežite na kriške. Posložite ih u tavu, pa kuhajte sve zajedno oko pet minuta na laganoj vatri. Maknite s vatre,  prebacite smjesu u vatrostalnu posudu, a potom prekrijte lisnatim tijestom te po površini nožem napravite male rupice. Tako pripremljen kolač ubacite u pećnicu i pecite oko 20 minuta do pola sata, dok lisnato tijesto ne poprimi zlatnu boju. Izvadite tart iz pećnice, pustite da se ohladi, a zatim ga opreznim pokretima prebacite na podlogu okrećući vatrostalnu posudu kako bi jabuke bile na vrhu, a tijesto na dnu.

Macarons

Jeste li znali da popularni macaroni imaju korijene u talijanskoj kuhinji? Naime, prema legendama ova slastica uvedena je u Francusku 1533. godine kada se talijanska kraljica Xatherine de’ Medici udala za francuskog kralja Henryja II., a njeni su slastičari sa sobom ponijeli upravo recept za macarone.

Sastojci

2 bjelanjaka

80 g što sitnije mljevenih badema

120 g šećera u prahu

50 g sitnog kristal šećera

prehrambena boja po želji ili malo kakaa

Priprema

  • U zdjelu za miksanje stavite bjelanjke, dodajte im par zrna soli i lagano ih mutite dok se ne počnu pjeniti, kad se lagano zapjene postepeno dodajte šećer. Mutite dok ne dobijete lijepu, sjajnu i čvrstu smjesu.
  • U posebnoj zdjelici izmiješajte sitno mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte u tučene bjelanjke. Ako koristite boju, u ovom trenutku dodajte i boju koju ste izabrali, pa u par navrata sve izmiješajte i naglim pokretima koristeći kuhaču ili špatulu. Nastavite miješati preklapajući smjesu, dok ne dobijete finu, ujednačenu smjesu u kojoj se boja lijepo povezala sa svim ostalim sastojcima.
  • Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje hrpice smjese koja bi se trebala sama razliti do promjera 3 cm. Smjesu možete istiskivati na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Kad ste sve istisnuli, dobro izlupajte plehom o stol ili tvrdu podlogu kako bi izašli mjehurići zraka i ostavite pleh na sobnoj temperaturi da se smjesa suši na zraku između 30 i 60 minuta.
  • Macarone stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C i pecite između 10 i 15 minuta.
  • Kad su macaroni pečeni izvadite ih van iz pećnice i odmah prebacite papir ili podlogu na rešetku kako biste zaustavili proces pečenja. Pustite da se macaronsi skroz ohlade i tek onda ih odvojite od podloge. 
  • Macarone možete puniti nadjevima po želji, čokoladnim ganacheom, nougat namazom ili slično.