Cimet rolice nedavno smo pripremili prema ovom receptu koji je jednostavan i za početnike, a osmislila ga je naša domaća food blogerica Janjolinka
Rijetko se što može usporediti s cimet rolicama, koje postoje u nizu varijanti i koje će vašu ljubav prema cimetu podići na novu razinu.
Jedini problem s rolicama leži u tijestu, ako ste početnici ili niste baš dobri u izradi jela s tijesto, stoga nas je jako razveselilo što je Janja Benić, popularna domaća food blogerica poznata i kao Janjolinka, pripremila recept koji bez problema mogu pratiti i oni manje vični u tom “gastro odjelu”.
“Bitno je znati da za dizana tijesta s dosta maslaca, ukoliko koristite samostojeći mikser, treba paziti da se rade pauze od miksanja. Na taj način ćete dati tijestu da se gluten razvija i za vrijeme odmaranja, a pritom ćete spriječiti da se tijesto premiksa. Što bi značilo da se tijesto premiksalo – razbit će se glutenska struktura tijesta i sav trud vam pada u vodu”, piše Janjolinka u svojoj objavi na blogu, a njezin recept pronađite u nastavku!
Recept za cimet rolice
Sastojci za tijesto:
50 g integralnog pšeničnog brašna
450 g Manitoba brašna (ili nekog drugog brašna koji ima viši udio proteina)
80 g šećera
10 g soli
300 g mlijeka, sa sobne temperature
10 g svježeg kvasca
1 jaje
100 g maslaca
Sastojci za punjenje:
225 g omekšalog maslaca
280 g tamnog Muscovado šećera
90 g svjetlog Muscovado šećera
4 žličice cimeta u prahu
Sastojci za glaze/sirup:
200 g šećera
sok jedne naranče
sok jednog limuna
1 štapić cimeta
Sastojci za premaz od sira:
75 g omekšalog maslaca
180 g sirnog namaza
100 g šećera u prahu
Sok cijelog limuna
Priprema:
- U manju zdjelicu stavite kvasac, malo mlijeka, malo šećera i brašna, sve uzmite od ukupne količine navedenih sastojaka i stavite sa strane. U zdjelu od miksera stavite oba brašna, sol, šećer, mlijeko, aktivirani kvasac i jaje. Miksajte s kukom za tijesto dok se tijesto lijepo ne poveže pa dodajte postepeno maslac. Miksajte oko pola sata s pauzama, sve dok se tijesto ne počinje odvajati od stijenki posude. Završite tijesto na radnoj plohi pomoću tehnike slap&fold. Stavite tijesto u posudu pa u hladnjak na minimalno sat vremena (a može i preko noći).
- Miksajte maslac pa dodajte oba šećera i cimet. Stavite sa strane. Izvadite tijesto iz hladnjaka, pobrašnite plohu, razvaljajte ga na cca 50×40 cm i premažite s punjenjem. Ostavite par cm od ruba pa ga premažite s malo vode, zarolajte tijesto do tog ruba koji ste premazali vodom pa režite komade debljine 5 cm pomoću konca. Stavite rolice u pleh za pečenje obložen papirom. Idealno da vam je pleh dimenzija otprilike 20×30 cm, jer ne želite da vam se rolice razvuku u širinu ako stavite u veći pleh. Prekrijte ih čistom vlažnom krpom pa neka se dižu oko sat vremena.
- Stavite sve sastojke za sirup pa kuhajte sirup na nižoj temperaturi. Kad se šećer rastopio povisite temperaturu da se stvore mjehurići pa smanjite temperaturu neka se još kuha otprilike 2 minute. Možete ga spremiti u staklenku i koristiti nekoliko puta.
- Potom se prebacite na premaz od sira. Miksajte prvo maslac pa dodajte ostale sastojke i zajedno miksajte dok se sve ne poveže. Kad su se rolice digle stavite ih peći na 180°C s ventilacijom na 20-25 minuta. Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice, pustite da se malo ohlade pa premažite malo sirupom i onda namazom od sira. Možete ih odmah prebaciti na tanjur za posluživanje.
Janjolinku možete, uz njezin blog, pratiti i na Instagramu, gdje često objavljuje recepte u obliku videa – za nas kojima je nekad tako lakše vidjeti što treba napraviti!