Cimet rolice nedavno smo pripremili prema ovom receptu koji je jednostavan i za početnike, a osmislila ga je naša domaća food blogerica Janjolinka

Rijetko se što može usporediti s cimet rolicama, koje postoje u nizu varijanti i koje će vašu ljubav prema cimetu podići na novu razinu.

Jedini problem s rolicama leži u tijestu, ako ste početnici ili niste baš dobri u izradi jela s tijesto, stoga nas je jako razveselilo što je Janja Benić, popularna domaća food blogerica poznata i kao Janjolinka, pripremila recept koji bez problema mogu pratiti i oni manje vični u tom “gastro odjelu”.

“Bitno je znati da za dizana tijesta s dosta maslaca, ukoliko koristite samostojeći mikser, treba paziti da se rade pauze od miksanja. Na taj način ćete dati tijestu da se gluten razvija i za vrijeme odmaranja, a pritom ćete spriječiti da se tijesto premiksa. Što bi značilo da se tijesto premiksalo – razbit će se glutenska struktura tijesta i sav trud vam pada u vodu”, piše Janjolinka u svojoj objavi na blogu, a njezin recept pronađite u nastavku!

Recept za cimet rolice

Sastojci za tijesto:

50 g integralnog pšeničnog brašna
450 g Manitoba brašna (ili nekog drugog brašna koji ima viši udio proteina)
80 g šećera

10 g soli
300 g mlijeka, sa sobne temperature
10 g svježeg kvasca
1 jaje
100 g maslaca

Sastojci za punjenje:

225 g omekšalog maslaca
280 g tamnog Muscovado šećera
90 g svjetlog Muscovado šećera
4 žličice cimeta u prahu

Sastojci za glaze/sirup:

200 g šećera
sok jedne naranče

sok jednog limuna
1 štapić cimeta

Sastojci za premaz od sira:

75 g omekšalog maslaca
180 g sirnog namaza
100 g šećera u prahu
Sok cijelog limuna

Priprema:

  1. U manju zdjelicu stavite kvasac, malo mlijeka, malo šećera i brašna, sve uzmite od ukupne količine navedenih sastojaka i stavite sa strane. U zdjelu od miksera stavite oba brašna, sol, šećer, mlijeko, aktivirani kvasac i jaje. Miksajte s kukom za tijesto dok se tijesto lijepo ne poveže pa dodajte postepeno maslac. Miksajte oko pola sata s pauzama, sve dok se tijesto ne počinje odvajati od stijenki posude. Završite tijesto na radnoj plohi pomoću tehnike slap&fold. Stavite tijesto u posudu pa u hladnjak na minimalno sat vremena (a može i preko noći).
  2. Miksajte maslac pa dodajte oba šećera i cimet. Stavite sa strane. Izvadite tijesto iz hladnjaka, pobrašnite plohu, razvaljajte ga na cca 50×40 cm i premažite s punjenjem. Ostavite par cm od ruba pa ga premažite s malo vode, zarolajte tijesto do tog ruba koji ste premazali vodom pa režite komade debljine 5 cm pomoću konca. Stavite rolice u pleh za pečenje obložen papirom. Idealno da vam je pleh dimenzija otprilike 20×30 cm, jer ne želite da vam se rolice razvuku u širinu ako stavite u veći pleh. Prekrijte ih čistom vlažnom krpom pa neka se dižu oko sat vremena.
  3. Stavite sve sastojke za sirup pa kuhajte sirup na nižoj temperaturi. Kad se šećer rastopio povisite temperaturu da se stvore mjehurići pa smanjite temperaturu neka se još kuha otprilike 2 minute. Možete ga spremiti u staklenku i koristiti nekoliko puta.
  4. Potom se prebacite na premaz od sira. Miksajte prvo maslac pa dodajte ostale sastojke i zajedno miksajte dok se sve ne poveže. Kad su se rolice digle stavite ih peći na 180°C s ventilacijom na 20-25 minuta. Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice, pustite da se malo ohlade pa premažite malo sirupom i onda namazom od sira. Možete ih odmah prebaciti na tanjur za posluživanje.

Janjolinku možete, uz njezin blog, pratiti i na Instagramu, gdje često objavljuje recepte u obliku videa – za nas kojima je nekad tako lakše vidjeti što treba napraviti!