Besplatnim jazz koncertima I.M.L.P. Quarteta te Mirsad Dalipi u centru Zagreba, započeo je 13. Zagreb Jazz festival, poznat i kao Jazzg.

Četiri besplatna koncerta svake subote tijekom listopada na četiri različite lokacije u centru Zagreba, novitet su ovog tradicionalnog Jazzg festivala. Ideja je bila jazz svirke uživo što više približiti široj publici i to preko dana, u 12:30 sati, a street jazz sessioni su jedan od najboljih načina za to.

Besplatni jazz koncerti vrhunskih jazz glazbenika u centru Zagreba pokazali su se kao odlična ideja koju su s oduševljenjem prihvatili i glazbenici i publika. Jazz sessioni domaćih glazbenika u opuštenoj atmosferi na otvorenom, privukli su vjernu jazz publiku, ali i slučajne prolaznike te tako obogatili kulturnu ponudu naše metropole. Zagreb je već odavno poznata i hvaljena destinacija na međunarodnoj jazz sceni, a zahvaljujući ovakvim festivalima i glazbenicima, ta će se pozicija još dodatno ojačati. Naravno, sve bi to bilo puno teže bez podrške Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba“, komentirao je organizator Festivala Dražen Kokanović koji od 2005. na festival dovodi jazz velikane, među kojima su bili i Sonny Rollins, Ornette Coleman, Wayne Shorter, Ron Carter, Chick Corea, Dee Dee Bridgewater, Anat Cohen, Casandra Wilson, Esperanza Spalding, Dianne Reeves…

zagreb jazz festival

A sve je počelo 8. listopada, nastupom I.M.L.P. Quarteta (Ivan Marincel (trombon), Luka Peršić (alt sax, flauta), Ivan Džajić (kontrabas), Borko Rupena (bubnjevi)). Teško je bilo ne zastati na uglu Gajeve i Bogovićeve dok je trajao program jazz kvarteta iz Zagreba predvođenim dvojicom puhača – Lukom Peršićem (alt.sax, flauta) i Ivanom Marincelom (trombon). Kompozicije koje su odsvirali, uz članove sastava potpisuju velikani kao što su Eric Dolphy, Ornette Coleman i Sonny Rollins. Pojedinačno su I.M.L.P. publici poznati kao članovi sastava GAP quartet (Il Gruppo delle azioni progressive ), Cul de Sac i Franz Kafka Ensemble, a ovoga puta su u proširenom i izmijenjenom izdanju nastavili suradnju započetu 2018.

Mirsad Dalipi Trio je oduševio publiku okupljenu kod Sunca u Bogovićevoj, 15. listopada. Trio čine Ivan Kapec na gitari, Toni Starešinić na klavijaturama te Mirsad Dalipi na bubnjevima. Starešinić Kapec i Dalipi skupljaju snagu i energiju nastupajući u stilu Sunrise Session te su i ovoga puta pokazali kako objedinjuju samo najbolje u improvizacijama – jazz, afro ritmove, hip-hop, eksperimentalnu glazbu. „Svirali smo kompletno improvizacijski set, glazbu inspiriranu trenutkom i uobličenu u skladbe koje se kao oblaci u trenu skupe i već sljedeći tren rasplinu“, kaže Toni Starešinić. Sviraju zajedno već niz godina – Toni i Mirsad u bandu Ede Maajke, Kapec i Mirsad u Balkan Zoo trio.

Program se, tako, nastavlja s još dva sjajna koncerta domaćih glazbenika koji su predviđeni za dnevno druženje i počinju u 12:30 sati. 22. listopada nastupa Oliver Potočnik Quartet na Europskom trgu. Kvartet saksofonista Olivera Potočnika izvodi jazz standarde te moderne kompozicije trudeći se držati korak s današnjim trendovima i pristupima u izvedbi i improvizaciji. Glazbenici koji čine ovaj kartet dolaze iz različitih usmjerenja što ovaj kvartet čini zvukovno upečatljivim. U kvartetu su još: Pavle Jovanović (gitara), Ivan Džajić (kontrabas), Adriano Bernobić (bubanj).

Na 29. listopada Valerija Nikolovska Trio (Valerija Nikolovska (vokal), Viktor Lipić (klavijatura), Janko Novoselic (bubnjevi)) nastupa na uglu Gajeve i Bogovićeve. Valerija Nikolovska – Viktor Lipić glazbeni su par koji djeluje zajedno već više od 20 godina, počevši sa grupom Mayales. Zajedničko glazbeno putovanje rezultiralo je s 4 albuma, uglavnom autorske glazbe i mnogobrojnim koncertima. Inicirali su nekoliko različitih projekata u suradnji s različitim glazbenicima; Trio LiVaDa s Damirom Šomenom s programom autorske glazbe i obrada jazz i soul standarda, „Nothing but The Blues“ s obradama funk jazz standarda, te najnoviji projekt s novim albumom „She Ka Ra“ s potpuno improviziranom glazbom. Također, rado i često izvode i program jazz standarda u manjim ili većim formacijama (Double Standards). U slučaju kiše, koncerti se odgađaju, a novi datum bit će objavljen naknadno.

Studeni je rezerviran za gostovanja stranih glazbenika: 2. studenoga u Malu dvoranu Lisinski dolazi Christian Sands Trio, 7. studenoga u zagrebačku Tvornicu dolazi JazzTakes Supergroup, a 9.11. Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan u kazalište Kerempuh. 22. 11. u Veliku dvoranu Lisinski dolazi jedan od najkreativnijih jazz-orkestara današnjeg jazza, Mingus Big Band. Svi koncerti počinju u 20 sati.

Foto: Menart pres