Žensko reproduktivno zdravlje važna je tema o kojoj trebamo otvoreno razgovarati. Problemi poput bolova tijekom menstruacije, suhoće intimnog područja ili nelagode tijekom snošaja su stvarne brige koje žene mogu imati, ali često se osjećaju nelagodu razgovarati o njima.

Važno je poticati razgovore o ovim temama kako bismo razbili tabue i podigli svijest o “crvenim zastavicama” koje ne smijemo ignorirati kada je u pitanju naše zdravlje.

Svi smo čuli za one male signale koje naše tijelo šalje, ali ponekad ih jednostavno ignoriramo. No nije sve samo stvar “prehlade koja će proći”. Zato je važno znati prepoznati kada naše tijelo zapravo pokušava reći nešto važno i kada moramo reagirati. U nastavku donosimo nekoliko ključnih tegoba koje ne biste trebali zanemariti.

Neobično vaginalno krvarenje

Bilo kakvo krvarenje između menstruacija, nakon seksa ili nakon menopauze treba provjeriti. Različiti faktori mogu uzrokovati nepravilno krvarenje, od problema s hormonalnom kontracepcijom do ozbiljnijih stanja poput sindroma policističnih jajnika (PCOS) ili karcinoma cerviksa ili maternice.

Česta potreba za mokrenjem i peckanje 

Povećanje potrebe za mokrenjem i peckanje prilikom mokrenja mogu ukazivati na infekciju mjehura, ali i na druge ozbiljnije probleme poput fibroida na maternici ili cista na jajnicima.

Nagli nastanak vezikula i rana na vulvi 

Rane, obilna vaginalna sekrecija, bol u zdjelici i krvarenje nakon snošaja mogu ukazivati na seksualno prenosive infekcije. 

Inkontinencija

Inkontinencija je česta kod žena, a može biti povezana s različitim uzrocima poput poroda ili menopauze. 

Bolovi u zdjelici ili bol tijekom odnosa

Bol u zdjelici tijekom seksa može ukazivati na stanja poput endometrioze ili upalne bolesti zdjelice.

Neobičan vaginalni iscjedak

Promjene u konzistenciji, boji, mirisu ili teksturi vaginalnog iscjetka mogu ukazivati na infekcije poput kandidijaze ili bakterijske vaginoze, ali i na ozbiljnija stanja poput raka vrata maternice.

Bilo kakve nove izrasline ili kvržice 

Svaka nova kvržica ili izraslina treba biti provjerena, kao i trajna nadutost trbuha koja može biti znak ozbiljnijih problema.