Sinoć je u sklopu ZagrebDoxa premijerno prikazan diplomski rad odnosno dokumentarac mlade redateljice Andrijane Mirne Marin pod imenom “One su tu”.

A zašto nam je važan i posebno zanimljiv? Jer govori o ženskoj snaci, energiji te upornosti. Ovaj zanimljiv dokumentarac mala je posveta fenomenu glazbenica i kantautorica na nezavisnoj hrvatskoj sceni.

“One su tu” srednjometražni je dokumentarni film koji prati četiri kantautorice i dva benda. Sara Renar, Nina Romić, Billie Joan, Mary May, Punčke i Seven Mouldy Figs progovaraju o svojim iskustvima i položaju žena u glazbenoj industriji. Njihove se priče isprepliću i razilaze, ali im je svima zajednička strast prema glazbi. Pričaju o diskriminaciji s kojom se susreću, klasičnom izdavaštvu u 21.st. i ulozi društvenih mreža u njihovim karijerama te iskreno progovaraju o motivaciji i inspiraciji koja tjera mlade žene da stvaraju glazbu.

Snažna poruka koju nam ove žene šalju govori kako glazba nije muški teritorij gdje su žene pasivne konzumentice ili tek oku ugodne interpretatorice djela iz pera sposobnih i talentiranih muškaraca. One dižu svoj glas za sebe i sve generacije mladih žena koje će tek kročiti na scenu i svoj kreativni rad prezentirati publici.

 

Ako ste raspoloženi za film o hrabrim, snažnim i beskompromisnim mladim ženama koje same krče svoj put u glazbenoj industriji prelazeći geografske i društveno nametnute granice, tada se uputite u petak 18.06. u 15h u MM centar gdje će se ponovno prikazati dokumentarac “One su tu” za sve koji su propustili premijeru.

Foto: Facebook, ZagrebDox/Samir Cerić Kovačević