19. ZagrebDox je u četvrtak ponudio pregršt jedinstvenih filmskih iskustava i diskusija, a uoči subotnje uzbudljive dodjele nagrada i danas nas očekuju poslastice za oči, uši, um i dušu.

Nezaobilazni su, u najmanju ruku, novi film modernog klasika dokumentaristike Gianfranca Rosija o pastoralnim putovanjima pape Franje, ali mnogo više o njegovom pogledu na svijet i Rosijevu stvaralaštvu (Na putu), šokantne (18+) YouTube i TikTok snimke ruskih tinejdžera i prateći panel o mentalnom zdravlju mladih (Manifest), za Akademijinu nagradu nominirani Izlazak te zanimljiva kombinacija dopadljivih argentinskih klaoničara (Tvrdo srce) i kolumbijskog queer redatelja iz Medellína (Anhell69).

Već od 15 sati gledamo filmove na festivalu ZagrebDox

Festivalski petak u 15 sati otvaraju Vječnost za tebe i mene (r. Sanne This) iz programa Happy Dox (dvorana 2), Mali 70-ih (r. Markus CM Schmidt) iz Glazbenog globusa (dvorana 4) te domaći trio iz Regionalne konkurencije Knin-Zadar (r. Melita Vrsaljko), Horror vacui (r. Boris Poljak) i Prizori s mojim ocem (r. Biserka Šuran). Vječnost za tebe i mene danski je autobiografski film belgijske redateljice o odnosima, ukorijenjenim rodnim ulogama i borbi dvoje ljudi da ispune svoj san o djetetu, a Mali 70-ih njemački rad o malijskom big bandu, glazbi koja je utjelovila nadu u nezavisnost prije negoli što ju je državni udar dokinuo te berlinskim fanovima koji ponovno okupljaju legendarne puhače. Za projekcije u 15 sati ulaznice su besplatne.

U 15:30 u dvorani 1 jedan može se vidjeti biografski dox Bobi Wine: narodni predsjednik (r. Christopher Sharp, Moses Bwayo) o ugandskom vođi opozicije – uzbudljiva epska drama o moći, taštini i demokraciji koja prati Winea i njegovu obitelj od 2014. i prvih prosvjednih pjesama do 2021. i predsjedničke kandidature. U dvorani 3 još jedan “zeleni dox” Opasno nudi pogled na trojicu filipinskih ekoloških ratnika koji narodne resurse nastoje spasiti od političara i biznismena. Redatelj Karl Malakunas, zamjenik glavnog urednika France-Pressea u Hong Kongu, već se dva desetljeća u Aziji bavi pitanjima okoliša, prirodnih katastrofa i političkih nemira.

U 17 sati u dvorani 2 novo ZagrebDoXXL događanje, također s besplatnim ulazom, autorska je večer Igora Bezinovića s izborom 8 filmova (Natprosječan, Susret, Čekanje, Kierkegaard, Lovettovi, Kartoline: Momjan, Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio i United Colors of Zagreb) i razgovorom koji moderira Diana Nenadić. Bezinovićevo stvaralaštvo djelomično se doživljava kao šetnja po društvenim, materijalnim i rodovskim marginama na kojima se dokumentarizam spaja s elementima fikcije, eksperimenta i animacije. Drugim svojim djelom to je nedvosmisleno aktivistička filmografija iz srca turbulentnih zbivanja.

Također u 17 sati, ali u dvorani 4, u Regionalnoj konkurenciji ponovno se prikazuje Dosje Labudović: Nesvrstani, ali ovoga puta uz razgovor s redateljicom Milom Turajlić. Štoviše, kako su sve projekcije filma rasprodane, danas se, u 21 sat u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5), također uz razgovor s redateljicom, organizira i dodatna projekcija toga “arhivskog” hita.

U programu Teen Dox u dvorani 5 u 17 sati Odrastanje Kanađanke Fanie Pelletier intimni je portret iznimno povezanog, ali usamljenog naraštaja koji odrasta na razmeđu virtualnog i stvarnog svijeta – djelo o djevojkama koje proces otkrivanja vlastita tijela i identiteta neprestano snimaju i dijele s vršnjacima. Opsjednutost vlastitom slikom, ali i velika pronicljivost i unutarnja borba odlike su mladih djevojaka koje film obzirno prikazuje.

U 17:30 u dvorani 1 turskom biografskom doxu Plava iskaznica (r. Burcu Melekoğlu, Vuslat Karan; o turskoj glumici Rüzgar Erkoçlar koja u tajnosti mijenja spol, ali razotkrivanjem na Twitteru biva prisiljen za identitetom tragati pred očima medija i javnosti) u još jednom ZagrebDoXXL zbivanju pridružen je panel “Biti transrodna osoba u Hrvatskoj” na kojem pod moderaturom Dine Pokrajac sudjeluju Bojana Ivanišević, Espi Tomičić i Iva Žegura. Aktualna je tema razgovora, baš na Međunarodni dan vidljivosti transrodnih osoba, recentni veliki pritisak na njihova teško izborena prava, a cilj je podizanje svijesti o svakodnevnoj diskriminaciji, važnosti edukacije i prisustvovanja u društvu te prihvaćanju rodnih različitosti.

Regionalna konkurencija u 17:30 u dvorani 3 nudi novi film Damira Markovine Dezerteri i Gorane Jovanović Lopte. Markovina putem intimne epistolarne korespondencije i statičnih kadrova u formi hibridnog dokumentarnog eseja rekonstruira ratom prekinutu mostarsku mladost, a Jovanović pripovijeda o malopoznatim malonogometnim susretima vojnika bivših jugoslavenskih republika na mjestu s kojeg su po Sarajevu ne tako davno pucali nogometni navijači u uniformama.

U 19 sati u dvorani 2 trolist Međunarodne konkurencije čine Izlazak (r. Jevgenija Arbugajeva, Maksim Arbugajev), Divlje ranjene životinje (r. Jakob Pagel Andersen) i Aralkum (Mila Žluktenko, Daniel Asadi Faezi). Za Akademijinu nagradu nominirani Izlazak rad je o pomorskom biologu koji na sibirskom Arktiku svjedoči promjenama u drevnom skupljanju morževa koji zbog nedostatka leda ranije izlaze na kopno pa moraju prelaziti veće udaljenosti kako bi se opskrbili hranom. Divlje ranjene životinje priča su o očinstvu i tjeskobi posredovana, između ostaloga, izražajnim prizorima lova, a Aralkum je artistički prikaz Aralske pustinje, nekadašnjeg mora, i njezinih stanovnika koji otkriva poguban ljudski utjecaj na ekosustav.

U dvorani 4 u isto vrijeme veseli dox Hrpa amatera (r. Kim Hopkins) prikazuje članove britanskog radničkog filmskog kluba u projektu remakea omiljenog mjuzikla. Hirovit i sardoničan ton te razigrana montaža privući će publiku na ovo pomalo apsurdno putovanje. U dvorani 5 repriziraju se 07:15 – Kos, Hoćeš li me pogledati i Jaime, ovoga puta uz razgovor s Judith Auffray, redateljicom 07:15 – Kos.

U 19:30 u dvorani 1 ne biste smjeli propustiti novi film modernog klasika Gianfranca Rosija Na putu o dva pastoralna posjeta pape Franje Lampedusi i Bliskom istoku koja pružaju povod osvrtu na Bergogliove poglede na svijet, ali i Rosijevo stvaralaštvo. U sklopu Međunarodne konkurencije i Zagreb DoXXL-a Manifest Angie Vinchito predstavlja found footage film sastavljen od šokantnih videa ruskih tinejdžera na YouTubeu i TikToku kao metaforu začaranog kruga okrutnosti i bolnog prikaza generacije izgubljene pod čizmom diktature. Upozoravamo da je riječ isključivo o filmu za odrasle gledatelje (18+) koji će biti popraćen panelom “Mentalno zdravlje mladih i društvene mreže” u kojem, pod moderaturom Dine Pokrajac, sudjeluju Judita Gamulin, Lovro Marušić, Kristijan Orešković i Sena Puhovski. U razgovoru saznajemo kako potražiti pomoć, detektirati i definirati vlastite probleme te stvoriti prostore u kojima mladi nisu sami.

Međunarodna konkurencija nastavlja se u dvorani 2 u 21 sat filmovima Tvrdo srce (r. Martín Benchimol) i Anhell69 (r. Theo Montoya). Tvrdo srce jednostavna je, no efektna pripovijest u režiji klaoničareva sina o argentinskim mesarima koji osim o svome poslu govore o očinstvu, krvnim vezama i muževnosti. Anhell69 također je autobiografsko djelo o mladom redatelju na queer sceni zloglasnog Medellína u kojem je izgubio mnoge prijatelje. U dvorani 4 reprizirat će se ISIS-ovci iz filma Rojek (r. Zaynê Akyol), također iz Međunarodne konkurencije, a u dvorani 5 novi film dokumentarističke zvijezde Nikolausa Geyrhaltera Van prostora i vremena.

Naposljetku, petak će zaključiti projekcije u dvoranama 1 i 3 u 22 sata – Nothing Compares o Sinéad OʼConnor te Enemies 86 Josipe Krčelić (kontroverzna minijatura o Bad Blue Boyu s krive strane zakona) i U posjetu Fortuni – iskren film o sredovječnim dobitnicima lutrije čija kalvarija ipak sretno završava u Hrvatskoj.

ZagrebDox održava se uz potporu Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Sve novosti i informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ te na društvenim mrežama Festivala.

Fotografije: Samir Cerić Kovačević, Julien Duval i Edita Sentić