Ne brinite nije ono što mislite! Pariški Centar Georges Pompidou, jedna od glavnih kulturnih atrakcija Pariza i dom najveće europske zbirke moderne umjetnosti, svoja vrata zatvara 2023. godine na razdoblje od četiri godine. Razlog je sveobuhvatna obnova, rekla je francuska ministrica kulture.

Zanimljiv dizajn arhitekata Renza Pianoa i Richarda Rogersa, revolucionarno je izvana ostavio matice unutarnjih dijelova muzeja, oslobađajući prostor galerije unutra. No, od otvaranja 1977. godine Centar Pompidou je pokazao znakove starenja i zato mu sada slijedi jedan ozbiljan “facelifting”. Ministrica kulture Roselyne Bachelot u ponedjeljak je za novine Figaro izjavila “Dvije su mogućnosti bile. Jedna je obuhvaćala obnovu pri čemu bi centar ostao otvorenim za posjetitelje, dok druga mogućnost uključuje potpuno zatvaranje. Odabrala sam drugu jer bi trebala biti kraća i malo jeftinija”.

Centar Pompidou 1977. godine.

Obnova koja će koštati preko 100 milijuna eura najavljena je još 2017., a s obzirom na proteklu godinu kada je Muzej prisilno zatvorio vrata an nekoliko mjeseci, započeli su radovi na obnovi vanjskih pokretnih stepenica. Kao i sve kulturne atrakcije u Parizu, i centar Pompidou bio je zatvoren od ožujka do lipnja prošle godine tijekom prvog vala pandemije koronavirusa i ponovno je zatvoren od kraja listopada. Radovi na pokretnim stepenicama nakratko su zaustavljeni, ali su započeti prošlog proljeća i očekuje se da će biti gotovi u svibnju.

Foto: Getty Images