Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo potvrdila je kako projekt restauracije Elizejskih poljana odnosno francuski Champs-Élysées, kreće uskoro u realizaciju. Projekt nosi ime “Poljane mogućnosti” (“Les Champs des Possibles”) i koštat će oko 250 milijuna eura.

No, ambiciozna transformacija slavnog bulevara neće se dogoditi prije 2024. kada će francuska prijestolnica biti domaćinom Ljetnih olimpijskih igara. Anne Hidalgo rekla je da će planirano preuređenje bulevara, koji su još 2019. otkrili čelnici lokalnih zajednica i poduzeća, obuhvatiti 1,9 km dugačko područje središnjeg Pariza te ga pretvoriti u “izvanredan vrt”. Odbor za restauraciju Elizejskih poljana od 2018. godine vodi kampanju za veliki redizajn avenije i okolice. “Legendarna avenija izgubila je sjaj tijekom posljednjih 30 godina. Parižani su je postupno napustili, a pogodile su je i brojne uzastopne krize: žuti prsluci, štrajkovi te zdravstvena i ekonomska kriza “, rekao je odbor u izjavi pozdravljajući Hidalgovu najavu.
“Često se naziva najljepšom avenijom na svijetu, ali mi koji radimo ovdje svaki dan nismo nimalo sigurni u to”, rekao je Jean-Noël Reinhardt, predsjednik odbora 2019. godine. Odbor je održao javno savjetovanje o tome što treba učiniti s avenijom.

Planovi uključuju smanjenje napola prostora za vozila, pretvaranje cesta u pješačke i zelene površine i stvaranje tunela od drveća za poboljšanje kvalitete zraka. Pogledajte u kratkom videu kako su projektanti zamislili novi fantastičan park u centru Pariza.

 

Foto: Unsplash