Slavoluk pobjede u Parizu zamotan je u tkaninu, baš kako su planirali umjetnici Christo i Jeanne-Claude prije svoje smrti

Christo Vladimirov Javacheff, najpoznatiji kao Christo, bugarski je umjetnik, najpoznatiji po omatanju u tkaninu The Pont Neuf u Parizu i Reichstagu u Berlinu, sa svojom pokojnom suprugom Jeanne-Claude. Riječ je o velikim arhitektonskim zahvatima u urbanom i ruralnom okruženju, a osim njih, njihove intervencije uključivale su Wrapped Coast u Australiji, Valley Curtain u Koloradu, Okružene otoke u Miamiju, u Japanu i Kaliforniji.

christo
Umjetnik Christo predstavlja svoj prvi rad na otvorenom u Velikoj Britaniji, instalaciju visoku 20 metara na jezeru Serpentine, 2018. godine (Foto: Tim P. Whitby/Tim P. Whitby/Getty Images for Serpentine Galleries)

Iako je preminuo prošle godine u u 84-oj godini života u New Yorku, prije nego što je ostvario svoj plan da slavni Slavoluk pobjede u Parizu zamota plavom tkaninom koja se može reciklirati, želja mu se obistinila, barem nakratko. Prema Christovoj želji, Slavoluk pobjede bit će glavna uloga u umjetničkoj instalaciji zvanoj “L’Arc de Triomphe, Wrapped” u Parizu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by lecmn (@lecmn)

Umjetnicima Christou i Jeanne-Claude obično su trebala desetljeća da realiziraju jedan od svojih epskih i prekrasnih projekata. 1971. godine par je, naime, pokrenuo svoje prve planove da povije tkaninom njemački povijesni Reichstag u više od milijun četvornih metara svjetlucave srebrne tkanine. Zamotani Reichstag obistinio se tek preko dvadeset godina kasnije. Gates u Central Parku prvi je put začet 1979., a njegovih 25 kilometara panela koje su se izvijale 16 stopa iznad šetnica Central Parka konačno su se dogodile tek 2005. godine.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dima • Easy Art • Paris (@dima.easyart)

“Svaki kvadratni metar svijeta je u vlasništvu nekoga”, objasnio je jednom prilikom ikonski umjetnik Christo, koji se nakon smrti svoje supruge i kolegice 2009. godine snažnije aktivirao realizirati njihove zajedničke projekte. Kad se ništa od toga nije ostvarilo do 2014. godine i približavao se njegov 80. rođendan, uspio je u dvije godine ostvariti projekte za Argentinu i Japan, a uspjeli su okupati tkaninom i pješačke staze na talijanskoj Lake Country. 

“Wrapped Reichstag” i njegovih pet milijuna posjetitelja, te “The Gates” sa svojih četiri milijuna posjetitelja, već su prije nekoliko desetljeća pokazali kako je vizija ovo dvoje umjetnika poprilično vizualno privlačna, ali i da je mogla ublažiti zategnutu atmosferu i zaliječiti rane u trenutku krize – jednostavnim ušuškavanjem prostora koji pripada građanima i koji su simbol određene ostavštine. 

Njihov posljednji projekt, L’Arc de Triomphe, nazvan jednostavno “Wrapped”, iako se ostvario posthumno, dirljiva je posveta i prije svega, djeluje nevjerojatno umirujuće – a i stiže kao utješni pokrivač u ovim nesigurnim vremenima kojima se ne nazire kraj.

Foto: Siegfried Modola/Getty Images Entertainment via Getty Images