Jučer ujutro je u šibenskoj Masnoj ulici (Zagrebačka ulica) postavljena zanimljiva društveno-umjetnička instalacija „Ženski rad, dobar hlad“.

Poruka i izvedba ovog rada u javnom prostoru, iza kojeg stoje Tijana Mihailović i Maja Šintić iz Šibenske udruge mladih Š.U.M., su privukli puno pozornosti medija i prolaznika. Instalacija se sastoji od ručno rađenih tabletića koje su donirale brojne žene, postavljenih na kraju Zagrebačke ulice i na početku Ulice don Krste Stošića, a koji zajedno čine sjenilo i zaštitu od sunca za prolaznike.

„Četiri kilometra konca, 100 metara gurtne, 50-ak kilograma tabletića i na desetke žena napravile su sjenilo za javni prostor da bi prolaz uzavrelim ulicama bio lakši“ rekle su organizatorice ovog projekta. Osim slavlja ručnog rada i vrijednih žena koje su uložile sate u izradu tabletića te ih zajedno donirale projektu, instalacija želi skrenuti pozornost i na zajedništvo te pružiti ljudima razlog da se odmaknu od telefona i pogledaju prema gore. Također, autorice su instalacijo željele preispitati odnose među ljudima u lokalnoj zajednici, a činjenica da su uspjele potaknuti brojne Šibenčanke i Šibenčane da sudjeluju je već iznimno pozitivna.

„Ovom instalacijom učinili smo vidljivim  ženski ručni rad u koji je uloženo puno znanja i vremena, otvorili  prostor za promišljanje o mogućnostima za žene koje imamo u postojećem društvenom okviru i prostoru za poboljšanje uvjeta i prilika za žene koje odrastaju u suvremenom društvu, ali i istaknuti kako žene, umjetnice, antropologinje, sociologinje, volonterke, kreativke, mogu mijenjati svoje zajednice i mogu utjecati na to da u svojim zajednicama budu snažne pokretačice inicijativa i promjena, ali i budno oko koje doprinosi razvijanju društva empatije, slobode i solidarnosti”,  izjavila je ovom prilikom Maja Šintić.

Riječ je o  društveno-umjetničkom projektu. Društvenom  zato što je zaista u toku od nekih pola godine uspio okupiti značajan broj građana i građanki  Šibenika. Okupili smo se oko ideje da zajedno otvorimo svoje ormare i tavane i da pogledamo kakvo se blago ženskog ručnog rada u njima skriva i da ga iz prostora privatnosti, doma  dovedemo u javni prostor i javnu sferu

U pripremi instalacije je sudjelovalo oko 50 žena, odnosno obitelji koje su donirale tabletiće, a najveći je izazov, kako kaže Tijana Mihailović, šibenska umjetnica zadužena za oblikovanje instalacije, bio odabrati tabletiće koji će se koristiti kao sjenilo jer ih je pristiglo iznimno puno.

Foto: Udruga mladih ŠUM