Kako je i u kojoj mjeri spavanje važno za naše zdravlje i dug život

Međunarodni bestseler „Zašto spavamo“ donosi nam britanski neuroznanstvenik dr. sc. Matthew Walker, a nedavno je preveden i na hrvatski jezik u izdanju vrlo pouzdane Planetopije. Autor je proteklih dvadeset godina posvetio proučavanju spavanja, brojnim istraživanjima na tu temu te znanstvenim otkrićima koja spavanje povezuju s kvalitetnijim i zdravijim životom. Svoje zaključke iznosi na 370 stranica zanimljivog štiva iznimno zanimljive knjige koja o toj biološkoj funkciji govori na svima prihvatljivom jeziku koji je ujedno znanstveno potkovan.

Autor je popularan govornik pa često predaje na sveučilištima Harvard i Berkeley te savjetuje svjetske sportske lige poput NBA, NFL i Premijer lige, kao i brojne državne institucije. Kada pročitate i samo nekoliko stranica njegove knjige, nećete nimalo posumnjati da se radi o vrhunskom znanstveniku koji uistinu svoje znanje želi prenijeti velikom broju ljudi.

Matthew Walker veliki je zaljubljenik u spavanje (ne samo vlastito), a njegova strast je krenula od izreke „Spavanje je treći stup dobroga zdravlja, zajedno s pravilnom prehranom i tjelovježbom“. No, s godinama istraživanja, uvjerio se da je dobar san puno više od stupa – on je temelj na kojem stoje druga dva bedema zdravlja. Jasna činjenica koja se iz svega proučenog nameće šokira mnoge – što kraće spavate, tim kraće ćete živjeti. Tome u prilog ide ne samo Walkerovo istraživanje, već i preko dvadeset opsežnih znanstvenih studija provedenih na milijunima ljudi tijekom zadnjih desetljeća.

Knjiga je sadržajno podijeljena u četiri dijela i šesnaest poglavlja, a na stranicama i putem kazala možete se i sami uvjeriti kako je spavanje povezano s vašim zdravljem. Tako Walker iznosi jasna objašnjenja kako je kvalitetan san direktno povezan s pojavom (ili odsustvom) Alzheimerove bolesti i raka, odnosno kako su svi vodeći uzroci bolesti i smrti u razvijenim zemljama (bolesti srca, pretilost, demencija, rak ili šećerna bolest) na ovaj ili onaj način u korelaciji s manjkom sna. Nadalje, osmosatno spavanje povezano je i s reproduktivnim zdravljem, a osobe koje noću spavaju minimalno sedam do osam sati, jednostavno izgledaju mlađe od osoba iste kalendarske dobi koje spavaju pet sati. Na čitatelju je odgovornost da prihvati ova istraživanja i objašnjenja ili ih odbaci.

Osim izuzetno bitnog uzajamnog odnosa spavanja i zdravlja, autor se dotiče i brojnih drugih elemenata koji svakodnevno utječu na naš san. Kofein vam i dalje može ostati dobar prijatelj, ukoliko ga ne konzumirate kasnije u danu. Popodnevna siesta’, iznimno popularna u zemljama Južne Amerike i mediteranske Europe, itekako ima smisla, a nakon čitanja ovih stranica, bit će vam jasnije zašto vaši tinejdžeri toliko spavaju i zašto ih ne smijete prekidati (i kuditi) u tome. Također, ovo je prilika i da se ranoranioci i noćne ptice puno bolje razumiju, jer ni jedni ni drugi ne zaslužuju etikete revnosti, odnosno lijenosti. I za kraj, Walker ističe kako na nas utječe ‘večernja kapljica’, kako i zašto sanjamo, što uzrokuje nesanicu te imaju li uopće smisla toliko popularne tablete za spavanje.

A što nam zapravo ‘krade’ san i kako to spriječiti? Autor nam uz popis glavnih ‘krivaca’ donosi i jednostavna rješenja i savjete za zdravo spavanje. Ovom knjigom nam zapravo želi poručiti da bi spavanju trebali posvetiti jednaku, ako ne i veću pozornost od one koju kontinuirano posvećujemo vlastitoj prehrani i tjelovježbi, a koje mediji puno češće spominju. Ta posvećenost uključuje dvije fronte – onu individualnu koja se odvija u vlastitom krevetu te onu kolektivnu koja uključuje svjesnu promjenu potrebnu uvesti u edukativnom, političkom i ekonomskom sustavu pojedine zemlje. Izuzetno zanimljivo štivo vrijedno vašeg čitanja i vremena. A sve uz dovoljnu dozu kvalitetnog sna, naravno. (Planetopija, 145 kn)