Questlove je glazbenik, frontman benda The Roots, dizajner, producent, kulinarski poduzetnik, profesor i svestrani učitelj glazbe, umjetnosti i kulture. Osim što je pod zadnje snimio, režirao dokumentarni film “Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)”, film o Harlem Cultural Festival 1969. godine, on svoja zrnca mudrosti o temama inspiracije i originalnosti donosi i u svojoj četvrtoj knjizi “Creative Quest”.

Creative Quest

U “Creative Quest”, Questlove sintetizira sve kreativne filozofije, lekcije i priče koje je čuo od brojnih kreatora i suradnika u svom životu, te razmišlja o vlastitom iskustvu, kako bi savjetovao čitatelje i obožavatelje o tome kako razmotriti kreativnost i gdje je pronaći. Bavi se mnogim temama; što znači biti kreativan, kako pronaći mentora i služiti kao pripravnik, piše o mudrosti održavanja kreativne mreže, suočavanja s kritičarima i manama uspjeha te specifičnim zamkama suvremene kulture. S razlogom je knjiga 2018. godine bila dulje vrijeme na The New York Times Best Sellers listi.

Bilo da govori o vlastitom životu ili usmjerava lekcije koje je naučio od predaka poput Georgea Clintona, suradnika poput D’Angela ili umjetnika istomišljenika poput Ave DuVernay, Davida Byrnea, Björk i drugih, Questlove govori s iskrenošću i entuzijazmom. “Creative Quest” sastoji se od mnogih stvari – iznad svega, mudrog i širokog razgovora o vječnoj misteriji kreativnosti. U slučaju da se odlučite na audioknjigu, pripremite se da ćete teško kontrolirati ton; prirodno ćete htjeti pojačati zvuk, jer Questlove, bez obzira na to što je napisao knjigu, ne može pobjeći od njemu urođenog, osnovnog, primarnog načina izražavanja, a to je glazba!

Fotografije: Getty Images, naslovnica knjige