(@70sbabes/Instagram)

Ah, te lude 70-te! Zlatne godine procvata disco kulture, punka te modnog ludila općenito. Jeste li znali da je upravo 70-ih  godina Mary Quant radikalno skratila žensku suknju i hlače te pokrenula trend mini suknje i ‘hot pantsa’ koje su mladi odmah prihvatili.

Trapezice, baršun, print i slim haljine, opsjednutost visokim uskim čizmama koje sežu preko koljena je također karakteristična za 70-te godine prošlog stoljeća.

View this post on Instagram

Friday Night with DVF (1978) #FeetUp

A post shared by @ 70sbabes on

Dizajneri poput Diane von Fürstenberg, Yves Saint Laurenta te Karl Lagerfielda 70-ih su ostavili neizbrisiv trag svojim radom. Primjera radi, Diana von Fürstenberg se tih godina nametnula kao jedna od vodećih dizajnera, dizajnirajući printane haljine na preklop, koje su bile praktične zbog proreza, elegantne zbog blagog A-kroja koji ističe ženski struk i bokove, a opet dovoljno moderne zbog printanog uzorka koji je bio mega popularan tih godina. Tih godina je u modi i glamur te tada dolazi do ekspanzije novih pjevačkih i glumačkih zvijezda. Bianca Jagger, Cher, Grace Jones, Farrah Fawcett, Diana Ross, Debbie Harry, Jane Birkin i Diane Keaton su samo neke od njih.

Bile su to godine ludih zabava koje su se odvijale u tada popularnom Studiju 54, gdje je mnoštvo hipija, rockera, punkera i disco queenova tulumarilo do dugo u noć. To su bile godine i kada se eksperimentiralo s raznim drogama, granice nisu postajale i jedino je bilo bitno zabavljati se i širiti ljubav. Ako vas zanima kako se tada partijalo, preporučujemo da pogledate seriju Vinyl čija se radnja odvija u 70-im godinama, a jedan od tvoraca serije je i slavni Mick Jagger. A za sve prave zaljubljenike u modu 70-ih godina preporučujemo Instagram profil @70sbabes, gdje možete pronaći fotografije raznih zvijezda te modne outfite koji su se nosili tih godina.

View this post on Instagram

Nailed it.

A post shared by @ 70sbabes on

Zanima vas koji su to još trendovi koji su bili aktualni tada a nosimo ih i danas? U nastavku donosimo popis odjevnih komada koji su i dalje trendy.

Pyjama stil odijelo

Zara, pyjama style hlače, 59.90 kn

Žensko odijelo s hlačama
Odjevni komadi inspirirani safari stilom
Košara-torba

Wicker Wings, torba, 346 eura, netaporter.com

Čizme preko koljena
Satenska slip haljina

JOSEPH, satenska slip haljina, 3,550,00 kn, Heraldi for Women

Dolčevita
Trapez hlače
Mini suknja

Stradivarius, traper mini suknja, 139,90 kn
Haljina na preklop
Veste sa sloganima i natpisima

Boho haljine

Reserved, boho haljina, 79.90 kn
Iznenađeni? Mi i ne pretjerano, znamo da moda svakih par sezona ponovo reciklira neki stari trend, donoseći ga u nešto drugačijoj verziji. Satenska slip haljine će uvijek biti moderne zbog svoje elegancije, ono što se može promijeniti je eventualno boja, kao i kod dolčevite. Neki trendovi dolaze i prolaze, ali neki od njih nekako uvijek pronađu način za svoj novi revival.

(’70-te godine /Getty Images)