Luna Džidić – Uzelac iznimno je talentirana mlada dama. Osim što se uz njezine jednostavne recepte s bloga Kriška i po često inspiriramo u potrazi za zdravim veganskim jelima, ovog vam puta otkrivamo sasvim drugačiju Luninu stranu.

Ova mlada Zagrepčanka po struci je biologinja i bavi se primjenom biljaka u najrazličitijim aspektima ljudske svakodnevice. Od onih najočitijih kao što su kulinarstvo i ljudsko zdravlje, do izrade uporabnih predmeta od prirodnih materijala na načine inspirirane tradicijama iz raznih krajeva svijeta. Projekt Kriška i po te suradnja s Malim placom pripadaju njezinim kulinarskim pričama dok ju umjetnička inspiracija veže uz keramiku.

U svojoj keramičkoj radioni Luna također eksperimentira s glazurama biljnog porijekla, a kod izrade keramičkog posuđa koristi i ostale reciklirane materijale. Serija bijelih čaša i zdjelica te malih tanjurića s morskim motivima, koja nam je putem njezinog Instagram profila Plavetna, itekako zapela za oko, nastala je zapravo u potrazi za savršenom šalicom za kavu.

Za mene je savršena šalica za kavu bila volumena do 100 ml, bez ručke, koju možeš obgrliti rukama čime bi savršeno odgovarala tom ritualu ispijanja kave. Da ne bude prevelika za tursku kavu ili espresso, niti premala za macchiato. Morski motivi su jednostavno nešto što je meni blisko, obožavam more i sva stvorenja koja žive u njemu.

Čine mi se kao da su s neke druge planete. Od dide (o kojemu znam samo da je bio arhitekt i umjetnik koji se najviše bavio malom keramikom) sam naslijedila minijaturnu starinsku peć, a vjerojatno i ljubav prema keramici. Zadnjih pola godine uglavnom radim male stvari koje stanu u tu peć – u malim turama i polako, što im vjerojatno daje neki dodatni šarm.

Iako imam i dedino kolo za keramiku, rijetko ga koristim jer mi je ipak najdraže sve oblikovati rukama. Za mene je u sporom, ručnom oblikovanju istinski sadržan taj čarobni kontakt između ruke i gline.

Govori nam Luna o svojoj umjetničkoj crti koju je naslijedila od djeda, uz već spomenutu peć za keramiku uz koju provodi puno vremena stvarajući svoje decentne keramičke priče.

Luna također potpisuje i fotografije svih svojih keramičkih i kulinarskih radova čime unosi osobnost u baš sve što radi. Njezine keramičke radove pratite putem Instagram profila Plavetna i slobodno joj se javite ako vam je nešto zapelo za oko.